Prilezitostne tu budem pisat tipy z praxe (ak si spomeniem)..
Teplo/ohen aj na 4 dni:
Ja mam na svojom mieste ohnisko situovane asi 40cm pod zemou, ma to vyhodu v tom, ze ked ohen dohori (a nezaleje sa), da sa vyuzit aj nasledujuce 3-4 dni (zalezi od toho kolko pahreby vznikne).. Aj stvrty den po paleni je mozne vrchny popol odhrabat, nahadzat suche vetvy, pripravit si kavu, vycurat sa a ohen sa nam pekne vznieti.. Hodi sa to aj ked sa chce len clovek zohriat, ide okolo a neplanuje robit ohen, toto teplo mu postaci..
Horuci popol sa moze nasypat do najekaj nadoby, napriklad vedierko, ktore mozme najst.. Po 5 minutach ho vysypeme a sadneme na pekne vyhriaty serblik

Vyhrievacia doba asi 30 minut..
dalej..
Pri kaceni stromov si dajte pozor na hniezda vtakov. Ak kacite strom, ktoreho koruna splyva s korunami inych stromov, je dost mozne, ze tam moze mat hniezdo nejaky vtak. Ak ano, da o sebe vediet hlasnym krikotom a kruzenim okolo..
Ja som takto pred 4 mesiacmi pokacal strom, zhodil vtakovi hniezdo aj s dvoma vajickami

keby som vedel to, co teraz, urcite by som siel aspon o 50m dalej. Nasledne som musel hniezdo rozmotat z konarov, vyliezol som na uplne hore na najblizsi strom, az sa konare ohybali a hniezdo som pol hodinu pripevnoval spat, ked som liezol dole, zletel som a porezal si celu nohu..
pristresok:
1 - Ak si chcete postavit trvaly pristresok pri vode, sledujte breh vody. Ak vidite naplaveniny alebo vymlete casti zeminy nad brehom, nestavajte tam. Mne sa to vypomstilo, cely pristresok nam vzala voda, musel som ho postavit znovu. Naplavenini sa daju lahko rozoznat, treba si vsimat rozne nanosy vetvi, krikov, resp. chuchvalce kadecoho zachytene na stromoch, vacsinou su 0-30cm nad zemou a pevne obopinaju to, na com su nanesene - strom, kriky, atd.
1.1 - popri brehu rieky sa daju najst uzitocne veci, kopec dosak, rozne kusy dreva, snury, nite, atd. my sme takto nasli jednu obrovsku paletu z ktorej si sme nad potokom urobili vyvysene molo - samozrejme nam ho pri zaplavach zobralo, nasli sme ho par sto metrov dalej, doslova rozdrtene na cucky.
1.2 - neodporucam staviat pristresok pri starych ohnutych stromoch, resp z takych, z ktorych uz odpadava kora a maju tendenciu rast na jednu stranu, pricom su svojou vahou znacne nahnute. takyto strom ma aj par ton a to nie je sranda. pred tyzdnom som bol na obhliadke a nasiel som nas oblubeny strom zlomeny napoli, spadol tesne vedla pristresku na iny strom, ktory uplne ohol.
2 - namiesto spagatu sa daju narychlo pouzit hocijake korene stromov, su zhruba 5-20cm pod zemou a daju sa lahko vytiahnut v celej svojej dlzke. su pevne a ohybne.
3 - nezakryvajte pristresok konarmi s listami, tie o par mesiacov opadaju a bude to vyzerat skor odpudzujuco, ako opacne.
4 - okolie pristresku sa oplati skraslit - mozno len z dobreho pocitu, clovek sa lepsie citi.
4.1 - mozme si okolie oplotit rakosim - zbierame uschnute rakosie, nie zelene. to vydrzi aj niekolko rokov. staci jednoducha drevena konstrukcia, ktoru vystuzime rakosim. je ho sice nutne nazbierat trosku viac, no vysledok stoji za to.
4.2 - par sviecok na vecer, na stromy sa daju bezbolestne pripevnit rozne ploske kamene, ktore sluzia ako drziak na sviecky. pripadne mozme vyrobit krajsie z plechoviek - napriklad od salka. vyvrtame do plechovky niekolko dier, dnu vlozime sviecku - v noci to pekne osvetluje okolie.
4.3 - vlastna zahradka.. skusili ste uz pestovat? staci vytvorit jednoduchu zahradku obkolesenu napriklad kamenmi, my sme takto sadili rajciny alebo hrach a pocas roku bolo prijemne sledovat ako rastu.. a nasytit sa nimi

.. alebo len rozne kvety. holky to zeru

4.4 rozne rebriky po stromoch, lanove prechody, hojdacky nad vodou.. mna to bavi

4.5 - udrzba.. kedze my mame pristresok pod stromami, na jesen pravidelne odhrabavam listie, na viac etap. na jar je o to menej prace a mozem sa venovat napriklad zberu dreva na stavbu - ktore sa v lete skrz husty porast zhana asi tazsie.
4.6 veterny mlyn, vodny mlyncek. veterny mlyn z umelej pet flase naozaj funguje!:)
5. cim upravenejsie miesto budete mat, tym je vacsia sanca, ze to niekto najde, zacne tam pravidelne chodit a robit bordel.. odporucam len jednu pristupovu cestu a okolie nechat zarast travou.
//príspevok presunutý
//skw