Mors Kochanski a jeho kniha Bushcraft mi dala prvé semienko myšlienky nosiť nôž na krku. Dlhé roky som mal kudlu za opaskom a zvyk je železná košeľa. Na tomto zimnom zraze sa mi však nosenie noža na krku osvedčilo - nôž je tak dostupný aj keď máte na sebe viacero dlhších vrstiev oblečenia. Navliekol som do pútka puzdra kus paracordu a bolo vybavené.
Debata s Radeton-om ma však inšpirovala k zamysleniu: čo takto ešte viac zvýšiť komfort nosenia noža a súčasne mať pri sebe niekoľko desiatok metrov šnúry? Jasné!

Ako na to:
čo budeme potrebovať dokumentuje prvá fotka: nôž s puzdrom, kus paracordu 2x tak dlhý, ako má byť dĺžka motúza na záves + nejaká rezerva a VEĽA paracordu na oplet (radšej si zvoľte väčšiu rezervu než menšiu)
Konce stredovej šnúry (i opletu - vo všeobecnosti to platí pre konce všetkých šnúr z plastu), na ktorej bude visieť puzdro, zatavíme. Inak sa nám budú konce strapkať, v horšom prípade môže dôjsť k porušeniu opletu celého lanka alebo bude stred príliš namáhaný v porovnaní s opletom alebo naopak. Vznikajúci dym je značne toxický, treba vetrať!
Na tejto fotke je konček zatavený nesprávne: biely stred nie je celkom spojený so zeleným opletom
Na tejto fotke je zatavenie správne: odporúčam najprv k bielemu jadru len priblížiť plameň a až keď bude rovnako dlhé ako oplet, obe časti vnoriť do plameňa.
Dajte si pozor! Ak budete držať paracord v plameni pridlho, tak z neho zvykne kvapkať roztavený materiál, ktorý má vysokú teplotu a spôsobuje zle sa hojace popáleniny (vlastná skúsenosť

Paracord 2x omotáme cez záves puzdra a konce zviažeme, ideálne ambulančným uzlom (plochá spojka)
Nastáva fáza opletania. Odporúčam si k nej pustiť dobrú hudbu, film...bude to "chvíľu" trvať. Detailný návod, ako opletať, je k dohľadaniu na youtube.com (napr. tam zadajte survival náramok), no pre istotu som sa to snažil nafotiť. Ako na to? Začíname opletať tesne pri ambulančnom uzle. Nájdite si stred opletacieho lanka. Ten položte POD motúz prevlečený cez záves puzdra (teda pod 2 motúzy, lebo sme cez záves prevliekli motúz 2x, však

Teraz vezmite pravý prameň: keďže je POD tým, čo prišiel z ľava, tak ide NAD stred a DO ohybu:
Zatiahnuť. Malo by vám vzniknúť čosi takéto:
Pokračujeme s prameňom, s ktorým sme robili ako prvým (zľava prišiel vpravo): vytvoriť slučku, POD stred a NAD ľavý. A potom ľavý NAD stred a DO slučky. Keď sa túto mantru naučíte, bude to ľahké, len občas človek zabudne, ktorým prameňom skončil - hlavne ak musíte cez oká ťahať dlhé šnúry ako aj v tomto prípade. Vtedy sa zíde pomôcka: ak neviete ktorým začať, tak sa vždy začína/pokračuje tým prameňom, ktorý trčí z uzla DOHORA (na minulej fotke prameň čo trčí doprava).
Teraz to už chce len veľa trpezlivosti - opletáme, opletáme, opletáme...
Keď máme hotovo, konce zviažeme a uzol schováme do závesu na puzdre:
Finálny výsledok:
Vďaka, ak ste sa dočítali až sem