palo2014 píše:Dobrý kaser vždy pomôže, ak je čas ho použiť... Medveď vrátane iných zvierat stratí okamžite 2 zmysly a dosť postatné: čuch a zrak. Následne okamžitá strata orientácie...
Kelko píše:http://www.mojevideo.sk/video/19951/hej_medved.html
Oči zachytili pohyb tmavé skvrny tam někde dál a nade mnou ve svahu. Automaticky strnu, ani neotáčím hlavu, jen oči směřuji tím směrem. Medvěd! Nedívá se mým směrem, lomcuje a rozhrabává nakupení kusů dřev. Asi pařez nebo ztrouchnivělý vývrat. Až teď si dovolím pomalu se sesunout do dřepu, abych minimalizoval svoji siluetu. Pozoruji ho. Je to krásný macek, samec medvěda hnědého. Těch je tady v lesích plno. Nejsou až zase tak často vidět, ale zákusy a drápance po stromech vídávám skoro obden, stejně jako stopy a trus. Tohle je fakt povedený jedinec. Asi samotář, tak skoro kolega.
Rukou podvědomě přejedu stehenní kapsu na kalhotách. Mám tam námořní hořčíkovou světlici. Nosím ji právě pro případ nečekaného setkání s divokým zvířetem. Není to vystřelovací světlice, ale ten typ držící se pevně v ruce jako pochodeň. Při mé krátké anabázi v Barmě mě ji naučili nosit jako jedinou trochu funkční obranu proti týraným zdivočelým slonům, kteří čas od času utekli tamním dřevorubcům. Takový jedinec se pak potuloval džunglí, stresovaný samotou, nemocí nebo zraněním a s do mozku vypáleným vztekem na lidi.
Světlice byla jediný dostupný prostředek, jak vzteklého slona něčím zaujmout a buď ho odradit oslepujícím světlem a pachem hořícího hořčíku, nebo mu světlici hodit pod nohy, aby ji zaujat jen jí, vzteky podupal, čímž se dalo získat pár sekund na zmizení v džungli.
Podobným způsobem se dalo zpacifikovat prakticky jakékoliv větší zvíře. Útočící tygr, buvol, nebo zakousnutá a omotaná krajta. Ne přemoci a zabít, ale oslepit, popálit, donutit pustit a tím získat čas na útěk.
Naprosto ze stejného důvodu jsem ji nosil i jako prostředek obrany před medvědím útočníkem, který by mě snad překvapil. Nosit ke stejnému účelu střelnou zbraň je v mnoha cizích zemích prakticky nerealizovatelné a spreje na medvědy mají sice dobrou účinnost, pokud jeho útok odhalíte včas a na větší vzdálenost. Nečekanému útoku z blízkého křoví se nevyrovná nic a člověk málokdy stačí víc než mrknout. Pokud se už válíte na zemi a medvěd vás škube, je efektivní použití spreje v podstatě neproveditelné.
Oproti tomu lze světlici tasit jednou rukou a pokud byl člověk natolik duchapřítomný, že si její třecí pojistku předem vytáhnul a přivázal k vnitřnímu poutku kalhot, tak se světlice prudkým vytažením rovnou zapálí. Na vše stačí jedna ruka. Sršící a žhnoucí konec světlice s teplotou přesahující dva tisíce stupňů lze vrazit medvědovi do očí, do tlamy nebo kamkoliv do hořlavého kožichu. I když je tady značné riziko vlastního popálení odstřikujícím hořčíkem, přesto věřím, že každý člověk držený v medvědí tlamě by jej rád podstoupil.
Po podvědomé kontrole nechávám světlici být, tam kde je. Necítím se ohrožený ani jako oběť.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť