bb69: Rád som si prečítal Tvoje príspevky... Viem si predstaviť, že oboje stretnutia (s medveďom aj kancom) si zrejme musel ešte hodnú chvíľu predýchavať...
Aby si tu neprispieval sám, tak pridám aj ja niečo
Zhruba pred mesiacom sme prechádzali s priateľkou hrebeňom Nízkych Tatier. Cestou od Andrejcovej na Ramžu bolo veľmi veľa úsekov, kde sa v okolí turistického chodníka striedavo nachádzali obrovské územia malinčia. Pri pochode sme si všimli ležoviská veľkých zvierat priamo pri chodníku (ja som to tipoval okrem iného i na medveďa, ale nebol som si istý). Neskôr sme s určitosťou natrafili na nedávnu prítomnosť našej najväčšej všežravej šelmy v podobe trusu. Zvýšili sme pozornosť a celú cestu sme sa nahlas rozprávali a najmä v neprehľadných úsekoch sme si popiskovali. Večer na Ramži to bol pre nás pekný zážitok, ale každý sme sa už tešili na teplo spacáku a na prítomnosť medveďov v okolitých lesoch sme už nemysleli...
Ráno bola naša myseľ opantaná krásnymi výhľadmi na inverziu v kotlinách Horehronského podolia. Cesta nám ubiehala a čím ďalej sme išli, tým bol turistický chodník zarastenejší a jeho okolie nám pripomínalo pravú divočinu. V tom som v blate narazil na čerstvú vlčiu stopu (na stopy nie som odborník, ale stopa bola evidentne čerstvá, išla našim smerom, ktorým sme z Ramže vyrážali prvý my a až za nami ďalší ľudia, ktorý taktiež nemali psa, psy boli v tejto lokalite zakázané a stopa križovala chodník iba v jednom mieste a bola obrovská). Veľmi som sa potešil tomu čo vidím, tak som vytiahol foťák - stíchli sme, prestali sa rozprávať a ja som sa snažil urobiť čo najlepší záber. V tom mi priateľka hovorí, že niečo v našej blízkosti počuje. Ja som sa na chvíľu započúval a fotil ďalej. Za chvíľu mi priateľka opäť hovorí, že tu pri nás niečo chodí - to som sa už ja smial, že chytá z tých vlčích stôp paranoju Opäť sme stíchli a ja som fotil ďalej akoby nič... V tom cca 10 metrov od nás (nevideli sme nič, porast tam bol príliš hustý a terén ťažký) sa ohlásil svojím typickým bručaním medveď . To som sa už tak veľmi nesmial Okamžite sme si začali pískať a rezkým krokom sme sa pustili ďalej do pochodu.
Neskôr keď sme tento náš zážitok analyzovali, tak sme sa zhodli na tom, že medveď zrejme chcel križovať turistický chodník podobne ako vlci (možno tam bol zvierací chodník) práve v miestach kde sme sa zastavili. Ocitol sa v našej blízkosti a my sme o ňom ani nevedeli. Pokiaľ nás počul, tak nás vedel lokalizovať a išiel si po svojom. Keď som však začal fotiť a stíchli sme, tak sa zrejme zastavil aj on a buď nevedel presne kde sme, alebo chvíľu čakal popri nás a nevedel či má isť ďalej či nie. Napokon to celé vyriešil tým, že sa ozval (to bručanie, neznelo veľmi výhražne - skôr to bolo také hlasité odfúknutie) a my sme mu odišli z cesty...
Každopádne to bol pre nás veľký zážitok, pretože podobné stretnutia sa nezažívajú každý deň.
Fotky k textu sú tu:
viewtopic.php?f=36&t=264&start=360#p31871