Toto fórum by malo byť venované aj technikám prežitia v lese. Rozšírme to teda na prežitie všeobecne v teréne a zamyslime sa kde hrozí skutočné nebezpečenstvo. Vítané sú príspevky od ľudí, ktorí sa v podobnej situácii ocitli, aj sprostredkované. Myslím, že by tu nemuseli byť prípady ako ,že blýskalo sa 10 metrov od nás a len sme čakali kedy to trafí. Skôr by som privítal , prečo sa človek do nebezpečnej situácie dostal, ako sa z nej poučil, či ju mohol vtedy ovplyvniť a či by ju vedel ovplyvniť v budúcnosti.
Ja osobne som bol v najväčšom ohrození života pri autohavárii a nepresviedčajte ma , že cesta nieje terén. Takýchto prípadov je štatisticky určite najviac , teda ich môžeme vynechať. Vynechajme tiež potencionálnych samovrahov, ľudí dobrovoľne riskujúcich život pre zábavu. Navrhujem aby sme sa tu venovali týmto život ohrozujúcim udalostiam.
Búrky.
Asi najnebezpečnejší jav. Dosť podrobne však už popísaný na mnohých miestach, zásady ochrany by mal každý, kto ide do hôr poznať. Aj tak pokladám búrku za isté objektívne nebezpečenstvo. Nejaké zvláštne skúsenosti nemám, raz udrel blesk asi 20 metrov odo mňa do malého stromčeka. Vyzerá to nebezpečne, ale bol som schovaný na terase domu s bleskozvodom. Veľakrát som zažil búrku v horách a vždy sa držím zásady, že búrky sú popoludní a vtedy už musím byť dolu.
Lavíny.
S nimi skúsenosti nemám, v lavínových terénoch sa nepohybujem a mohol by som iba teoretizovať. Je isté, že z času na čas si nejakú obeť vyžiadajú a zvlášť smutné sú prípady ak to postihne ľudí na nečakaných miestach. (Rybô, Vajskovská dolina, Mengusovská dolina) To sú tragédie, ktoré ľudia nezavilnili a nemohli ich vôbec ovplyvniť.
Divá zver.
Ľudia sa väčšinou boja medveďov, vlkov, diviakov... To je také vďačné sústo pre bulvár. Písalo sa o človeku, ktorému medveď spôsobil ťažké zranenia, o smrteľnom prípade v Rumunsku. Poznám aj prípad, keď človek zomrel na následky pohryznutia kliešťom. Šiel celý deň v listnatom lese, spal tam a kliešťov odstraňoval údajne až na druhý deň, keď už boli dobre nacicané. Dobre to nechápem ale tak mi bolo povedané.
Pád, pošmyknutie. Stane sa aj pri najväčšej opatrnosti. Riziko obmedzím ak idem do primeraného terénu ale padnúť sa dá aj na rovnej zemi.
Vyčerpanosť, infarkt. Tiež známe prípady, človek nezvládne fyzickú námahu, horúčavu alebo podchladenie. Ak sa to stane v horách, je to obeť hôr a vďačný objekt pre bulvár.
Ľudia. Poĺovník strelil kolegu, aj to sa občas stáva. Keď niekto chce zabiť úmyselne, z akéhokoľvek dôvodu, nebudeme to posudzovať ako nebezpečenstvo v teréne. Pochybujem , že by niekto natrafil v lese na maniaka, čo vraždí ľudí.
Vozidlá. technika. Tak sme zasa na začiatku. Nedávny prípad keď človek vypadol pod kolesá traktora, iných prešli autá alebo iné stroje. Ja môžem urobiť len toľko, že si sám na podobnú techniku pozor, nespím na ceste (áno aj to sa stalo , prípad o ktorom viem zostal bez následkov).
Záver, môj subjektívny pohľad. Nebezpečenstvo, ktoré mi hrozí v teréne je približne rovnaké ako doma.