Zaklad je nepadat
Ono ak lezies top-rope a niekto ta dole isti tak ako ma tak pad do lana je vlastne len lahke odsadnutie. Ak mas vytiahnutu vacsiu cats lana tak sa moz enatiahnut dajme tomu o 1-2m ale v podstate ide o jemne sadnutie do lana. Ak to niekto flaka a mas lano pri top-rope volne tak sadnes trochu nizsie s tym ze chvilku ides na volno a potom to zapruzi - stale je to celkom v pohode. Ak ides na prvom konci lana tak dlzka padu zavisi hlavne od toho ako husto mas istenia - umele steny maju istenia 1-1.5m od seba a tam su pady len o cosi vacsie ako lezenie top-rope, stale nic hrozne. Pri vacsich odlezoch je to uz o tom aka je celkova aktivna dlzka lana (dlzka lana medzi istiacim a tebou) a aka je dlzka lana medzi tebou a poslednym istenim - pad zvykne byt o to maksi o co mensi je pomer - v lezeckej terminilogii s apouziva pojem "padovy faktor". Ak je medzi tebou a isticom 10m lana pricom od teba ku poslednemu isteniu su to 2m (dajme tomu ze lano je "nasponovane" a neovisaju niekde zbytocne dalsie 3m) tak dlzka tvojho padu bude 2+2=4m co je pri celkovej dlzke vytiahnuteho lana padovy faktor = 4/10 = 0,4. Cim mensi padovy faktor tym mensiu silu zvacsa musi lano zachytit a tym maksi je pad. Druha vec je teren v akom padnes a sposob akym padnes. Ak ides po stene ktora je naklonena (lezenie do strmeho kopca) tak je slusan sanca ze sa pri pade peken osuchas kedze sa vlastne suchas po skale. Na kolmej stene dost zalezi od toho ako padnes a aku dlzku - treba sa drzat trosku od steny (neodrazat sa daleko aby ta kyvadlom nesmarilo o stenu) a snazit sa jemne pokrcenymi nohami postavenymi na siroko zapruzit pri dopade na stenu. Najlepsie sa pada v presvisnutej stene kedze cim si nizsie tym je od teba dalej skala, akurat je potom casto problem dostat sa naspat na stenu aby si mohol liezt.
Ja leziem teraz cosi vyse roka,prevazne po veceroch indoor (K2, Vertigo). Kde-tu sa mi podari vybehnut aj niekam na skalu ale tam mam zatial malo skusenosti. Chodim vacsinou s frajerkou ktora lezie slabsie ako ja cize ja musim tahat cesty, co je na skale X krat tazsie ako v indoore (hlavne moralne) a zaroven vacsinoui chodime s 5-rocnym krpcom ktoreho nemoze tahat niekam kde by sme mali problem ho ustrazit.
Tento rok sme absolvovali dva vikendove kurzy SVTS. Jeden zaciatocnicky (ktory nam az tolko nedal kedze zaklady sme uz mali) a druhy zdokonalovaci (zlanovanie a lezenie v noci, nacvik roznych technik ako vysplhat o lane - prusiky, autoblok, zumar) a tiz nacvik zachrany. Pri cene kurzu niekde okolo 8eur za osobu je to genialna vec pre zacinajucich turistov/lezcov, naozaj odporucam. Pridavam aj link z toho druheho nocneho kurzu (mam tam bielu helmu, sedu softshellku, madarske vojenske gate a oranzovo-cerveny sedak):
http://svts.sk/index.php?a=559P.S.: lezecke chranice neexistuju. Ak by si velmi chcel mozes skusit pouzit nejake sportove, osobne si ale myslim ze ta budu dost obmedzovat. Hlavne nezabudnut na helmu ... v indoore sa moc nenosi (aj ekd by sa mala) ale na skalu bez nej nelez ani nahodou.
P.S.2: skus si niekde pozicat tuto knihu
http://www.martinus.sk/?uItem=9058 (ma to 6 roznych dielov). Je trocu drsna ale pomoze ti zapamatat si co robit a co nerobit ked si na skale. Zabit sa mozes aj doma ked sa smyknes na schodoch, je len na tebe aby si robil veci tak aby si minimalizoval riziko.