Už trošku neskoro ale tak počítkavam fóra ako nováčik. Roky sa venujem hlavne skalnému, športovému lezeniu tak som kukol aj sem. Čo sa týka pôvodnej otázky ohľadom prusika, mám jednu osobnú skúsenosť kedy som prusík roztrhol. Nebolo to pri lezení ale pri lanovke - natiahnutá statika 60-ka na nej kladka a na nej ja a 3-itý prusík mal byť spomaľovač, ktorý som si ťahal za sebou - blbý nápad vzhľadom na vlastnosti prusíka, ako náhle som sa trošku viac rozbehol a nechtiac som potiahol za repku, prusík sa utiahol a pri tej aj pomerne nízkej rýchlosti a NIE zvyslom páde sa repka urvala. Skoro mi ušlo do gatí lebo som si myslel že ruplo lano lebo celou statikou to pomerne dosť trhlo. Odvtedy sme chodili po lanovke len plnou rýchlosťou
Inak som sa prusíkom už dostal kde tade, 15m vyprusíkovať po lane v pohode ale padať by som do toho nechcel. Sú aktivity na ktoré sa určité veci hodia ale na iné by si ich určite používať nemal, možno len v krajnej núdzi a s veľkou opatrnosťou.
Inak podľa môjho skromného názoru, začiatočník nemá čo robiť na skale sám s nejakým samoistom (nič proti tebe Čamo alebo niekomu inému). Človek už musí byť trošku skúsenejší aby robil takéto srandy na skale. Začiatočník sa má učiť najmä od skúseného, a tiež si nemyslím že by to mal byť skúsený internet. Internet ti nepovie, že robíš blbosť, keď visíš 10 metrov nad zemou niekde v skale. Dobrého spolulezca nemôže nič nahradiť takže radšej sa pýtať a hľadať. V Biblii je to napísané tak, že "Kto hľadá ten nájde. Kto klope, tomu otvoria." a to platí aj pre neveriacich. Dobrých, priateľských ľudí je ešte stále dosť. Možno sa raz "navtieraš" a nájdeš si kamošov s ktorými budeš potom roky liezť.
Z vlastnej skúsenosti: jeden deň som mal taký nejaký divný a jednoducho som sa zabudol priväzovať na lano
Akože to sa zdá, že je to blbosť, že to sa ani nemôže stať ale v jeden deň sa mi to podarilo asi 3x a keby tam nemám spolulezca, ktorý je všímavý tak leziem bez toho aby som o tom vedel.