PÍŠŤALKA Z PLECHOVKY aneb zábavné využití a zpracování odpadu.
Není to tak dlouho, co mi můj kamarád Puštík poslal video, ve kterém byla spousta různých návodů, jak improvizovaně nahradit různé potřebné i nepotřebné věci. Zaujala mne kamarádem avizovaná výroba píšťalky. Jelikož mi po nějaké době od něj přišla informace, že to funguje, pojal jsem touhu to taky zkusit.
Cílem je dosáhnout tvaru klasické píšťalky, jakou běžně používají učitelé tělocviku a nebo rozhodčí na hřištích.
Je to ta, co v ní bývá pro ostřejší zvuk ještě vložena malá kulička.
Základem je klasická plechovka od piva či limonády.
Po odříznutí horního víka i dna a za pomoci jednoho svislého řezu získáte celkem velký kus plechu.
Na něj si nakreslíte tvar, jako je na přiložené fotografii.
Tvar lze celkem v pohodě vyříznout ostrým nožem a nebo vystřihnout nůžkami.
Po té následuje ohýbání.
Nejprve se dvojitým ohnutím vytvoří náústek.
Po té se ze zbylé části s pomocí kulaté tyčky - klacek, proutek, ... svine zbylý plech do kulata.
Pak už je jen potřeba postupným přihýbáním vytvořit dokonalejší tvar soudku píšťalky.
Boky píšťalky při hvízdání vytvoříme stiskem bříšek palce a ukazováčku proti sobě.
Než se vám píšťalka správně rozezvučí, budete muset úchop píšťalky chvilku zkoušet a měnit. Důležité je, aby výdechová hrana náústku byla pokud možno ve stejné rovině jako je konec zavinutí soudku. Také budete muset trefit velikost mezery, ze které vychází pískot.
Chce to trochu trpělivosti, ale není to zas taková věda.
Na závěr jsem si dovolil takovou ptákovinu. Jelikož jsem vám chtěl ukázat, že to opravdu funguje, poprosil jsem Geniu a s jeho pomocí jsme natočili své první video. Mojí informaci o novém youtubovém kanálu berte s rezervou, nějak jsem se při tom natáčení trošku rozohnil

.
Jen se mi nepodařilo video umístit rovnou a tak si budete muset kliknout na odkaz a přetrpět ty reklamy.
https://willywilly.rajce.idnes.cz/pistalka/1483205648FOTO: Zdeňka