od bubi » 21 Sep 2015, 16:34
OK. Základné vlasnosti lepidiel používaných mojou nehodnou osobou:
Najpevnejšie spoje akýchkoľvek materiálov okrem väčšiny termoplastov (to je ale pre buškraftera fuj materiál), spĺňa epoxid a kyanoakrylát. Ten epoxid nemusí byť nutne päť či desať minutový. Ak teda máš dosť času čakať na vytvrdenie. Je ich hromada druhov. Niektoré sú po vytvrdení pružnejšie, niektoré krehkejšie. Je to o výbere značky, ale aj o pomere namiešania zložiek. Tie rýchlotvrdnúce majú obe zložky medovitej konzistencie a dávkujú sa väčšinou v pomere 1:1. U tých štandartných, napr. Chs 1200 je tvrdidlo riedke a jeho množstvom a druhom sa dá do určitej miery ovplyvniť konečná pružnosť spoja. A ďalej sú tu laminovacie živice a to buď epoxid alebo eprosín. Aj tými sa dá lepiť, i keď to nie je ich primárne určenie.
Kyanoakryláty sú najrýchlejšie sa vytvrdzujúce lepidlá, ale sú dosť krehké. Takže iba na spoje kde sa nebude vyžadovať pružnosť. Sú dostať v troch viskozitách, a to riedke, stredné a husté. Používa sa pri nich aj aktivátor v spreji ktorý po aplikácii na spoj spôsobí okamžité vytvrdenie. Pri použití týchto lepidiel treba dávať veľký pozor na prsty. Preto sa medzi luďmi hovorovo nazýva prstolep.
Zatiaľ hádam iba toľko.
Ešte poznámka- nekupovať v drogérii nejaké noname lepidlá. Kvalita býva v modelárskych obchodoch.
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).