od Pája » 15 Mar 2018, 14:38
Celý ten zápach je nějaký divný. Z mé zkušenosti je chyba nechávat flašky zavřené při skladování kvůli vlhkosti, která se může změnit v plíseň - kterou je opravdu těžké odstranit. Pokud z ní cítíš nerezový zápach, může to být jak činností bakterií (moje domněnka, přítomní biologové by věděli lépe), tak tím, že se při posledním čištěním narušil povrch flašky a mechanicky odloučené mikroskopické částečky kovu "znečistily" vodu, kterou jsi nalil dovnitř. Může to být i chemickou reakcí.
Mně se toto stávalo s hliníkovou flaškou a i přes přísnou hygienu a časté mytí mi voda smrděla kovem taky. Mně nepomohlo nic, a tak jsem koupila nerez láhev od Pinguinu (dohromady jsem vyzkoušela už 4). Později jsem dostala ještě flašku od Klean Kanteen. Tady si nepamatuju, že by voda měla samovolně kovovou chuť, možná někdy poté, co jsem ji vymyla octem a špatně vypláchla (kyselina reaguje i s nerezem). Klasické zasmrádnutí hrozí, pokud ji pravidelně nevymýváš (uvnitř se udělá povlak, ve kterém bují různé breberky ze slin) a pokud v ní člověk nosí něco jiného, než čistou vodu, a pak to nemusí být jenom problém usazenin na stěnách flašky, ale i v závitech špuntu nebo usazeninami okolo těsnění.
Tohle všechno by mělo řešit vymytí octem / horkou vodou s kuchyňskou sodou. Pokud to nepomůže, problém může být v samotném materiálu (viz můj problém s hliníkovou flaškou), a pak bych teda asi zvážila výměnu za jinou.