BOBŘI V ZÁPADNÍCH ČECHÁCHBobři se začínají vyskytovat na dalších a dalších územích české republiky.
V loni v létě jsme se ženou navštívili našeho kamaráda, který se svojí rodinou tábořil až u západních hranic naší republiky.
Jeho wigwam stál na malebné malé loučce uprostřed hlubokých jehličnatých lesů.
Hned po vstoupení dovnitř tohoto typického obydlí lesních indiánů, mne kromě stylového vybavení zaujalo i to, jaké měl kamarád nachystané dřevo na topení.
Byla to totiž hromada dokonale suchých a kůry zbavených klacků i silnějších větví. A všude na jejich povrchu byly znát charakteristické stopy po ostrých bobřích zubech. Když k tomu ještě zazněla informace, že se tu občas ve večerní tmě ozve i nějaké to plácnutí bobřím ocasem o hladinu, byl jsem u vytržení.
Prostě táboření jako v Kanadě … !

- Táborová pohoda
Hned jsme se s místními znalci vypravili obhlédnout okolí. Tábořiště bylo kousek od potoka a ani ne 150m proti proudu byla jedna bobří hráz postavena tak šikovně, že se tam potok rozlil do pěkného jezírka, které zaplavilo i přilehlé břehové olšiny.

- Bobří jezírko
Hrází v různém stádiu bylo na potoce dost. Jedna byla například v místě, které rok před tím sloužilo pro koupání táborníků. Hráz úplně netěsnila, ale za to se dala používat jako jednoduchý most.

- Přes bobří hráz
V blátě jsme na několika místech objevili bobří stopy.
Všude v okolí bylo mnoho buď už nadobro pokácených a nebo teprve jen nahlodaných osik. Kmeny byly docela dost velkých průměrů – běžně 35-40 cm. Chodili jsme od jednoho k druhému a obdivovali se dovednostem bobrů.
Našly jsme i okusy, které vypadaly rovnou jako umělecké dílo.

- Divák při návštěvě bobří galerie
Některé stromy při kácení nedopadly až na zem, ale zavěsily se do sousedních stromů.
U jednoho takového se nakonec vlastně bobři ani nedostali k tomu, proč strom vlastně káceli. Jejich potrava a stavební materiál - tedy tenké větve i s listím a kůrou - zůstaly viset ve vzduchu.

- Skláníme se nad dovedností bobrů

- Fakt ... , jenom zubama!
Zavěšený strom mne nakonec inspiroval k žertovnému snímku

, ve kterém jsem rád přijal roli jako super-multi-extra siláka

a přitom stačilo se jen šikovně pod vodorovně zavěšený strom postavit a tvářit se při tom jako Arnold Schwarzenegger

.

- Na svaly nekoukejte, spíš na to, jak velkého průměru ta kláda je
Bobří kolonie nedaleko tábora na nějakou dobu osídlila i kdysi dávno vybudovanou soustavu lesních rybníčků.
Ty už nebyly dlouho udržovány a tak byly většinou někde blízko stavidla protržené. Bobři však znovu v místě protržené původní hráze vybudovali svojí vlastní a na nějaký čas se rybníčkům vrátila sice menší, ale přeci jen vodní plocha.
Když jsme tam toho roku dorazili my, byli už bobři zase na jiném místě a jejich hráze už vodu prakticky nezadržovaly.

- Bobří hráz v hrázi rybníka
Foto: Tony a Zdeňka