Som neskuseny stopar, a casto som si pri stopach raticovej zveri neni isty. Napriek vsetkym tvrdeniam knih o tom, ze diviaky
vzdy otlacaju paratice, ja som cim dalej tym viac presvedceny, ze tomu tak zvacsa nieje. Naopak, na makkom podklade odtlacaju paratice aj napr srny - myslim, ze jednym takym pripadom je sadrovy odtlacok co som sem dal do tohto vlakna na 24 strane. Rozdiel by mal byt v tvare a polohe odtlackov paratic, ale tie vacsinou nevidim. Dalsou pomockou by mala byt dlzka kroku, ale niekedy clovek najde len 1 stopu, inokedy je ich az moc (a priznam sa, leni sa mi lustit, ktore stopy tvoria krok).
Dnes som sa bol potulat v jednej mokradine; diviaky tam maju eldorado. Casto preoru aj chodniky. Na zarovnanie bol tentokrat pouzity piesok
- takze stop neurekom. Nebol som si isty: jelen(e) alebo diviak(y). Jelene mali nedavno ruju, takte isto migrovali. Takisto v blizkosti stop nebola rozryta zem, a diviaky casto semo tamo rypnu do zeme. Pre diviaky naopak hovori to, ze sa tu naisto vyskytuju. Velmi by ma zaujimal Vas nazor, a pripadne tipy ako Vy rozlisujete stopy raticovej zveri. Zial mal som pri sebe len moje prastare "tehlove" handy, takze fotky nic moc. Meritkom bola tentokrat BW bagandza, velkost 285, spicka po snurovanie 9-10cm.