Ja som dnes tiež tak trochu "stopovala" a pátrala
Už nejaký ten čas sa nám pri južnej strane domu objavuje na jar celkom slušné množstvo malých jamôk v piesku.Doteraz vládla mienka,že to bude práca mravcov /ktorých je tam neúrekom/ alebo vrabcov. Dážď bol z toho "obvinenia" vylúčený,keďže je to pod strechou.
Pred tromi dňami som si ale všimla,že do jednej takej malej jamky spadol akýsi čierny chrobák /vôbec nie malý/ a márne sa odtiaľ snažil dostať von.Zároveň som ale zaregistrovala,že v tej pieskovej pasci nie je sám-z jej dna sporadicky čosi vymršťovalo piesok do vzduchu.
Zvedavosť mi nedala pokoj a tak som celé dianie ostala sledovať ďalej.
Prišla osudná chvíľa,kedy sa čiernemu chrobákovi zaborili nohy na dno jamky a vtedy mu tam uviazli-niečo ho za ne v piesku chytilo a krátko na to sa prestal hýbať.
Keďže nebolo hodnú chvíľu badať žiadny pohyb,odišla som od "miesta činu".
Na druhý deň som si ale všimla,že po smrti chrobáka došlo k jeho premiestneniu do vedľajšej väčšej jamky a dnes už po chrobákovi nebolo ani stopy...hotové "akty X"
Dnes som sa konečne dopátrala,že ide o mravcolevy,ktorých máme pri dome celú kolóniu
Väčšina druhov tohoto hmyzu je zapísaná v červenom zozname kriticky ohrozených.
Dospelý hmyz mravcoleva sa vyskytuje v máji až v auguste.Cez deň sa ukrýva vo vegetácii a aktívny je až v noci.
Larva mravcoleva sa celá ukrýva na dne pieskovej jamky.Keď dnu spadne obeť na dosah tykadiel,hmyzí predátor ho chytí,
omráči jedom,vstrekne tráviace šťavy a nakoniec vysaje.Zbytočný odpad vyhodí z lievika.
Bola som sa na tie podivné stvorenia pozrieť dnes večer s baterkou-panuje tam čulejší ruch ako cez deň a aj larvy sa viac vystrkujú von z piesku.Všimla som si,že za obeť padli aj dva ucholaky.
Podujala som sa jednu larvu malou lyžičkou "odchytiť".Nič sa jej nestalo,prežila to v zdraví-ani nie po minútovom "pózovaní" putovala späť do pieskového lievika.