sally píše:Drobnú odbočku o ocikávaní ohniska Atti pekne uzavrel, takže môžme posunúť túto tému znova k pôvodnému účelu - ako zadusiť oheň a upraviť ohnisko?
Používa niekto namiesto hasenia vodou hlinu? V princípe by to fungovať malo, no osobne sa toho bojím kvôli podstatne slabšiemu odvodu tepla = zadusíme plamene, no neschladíme okolie a uhlíky = možné riziko neskoršieho požiaru?
Fíha. Pre teba drobná odbočka, pre mna dosť zásadná vec. Pre teba je dusenie ohňa velký problém, pre mna blbosť na entú?
Prečo? Lebo až Sally pôjdeš raz opekať zo svojimi deckami niekde na táborisko, a založíš im tam ohník, tak tebe bude jedno, že si opekajú na mieste, kde močilo stádo buškrafterov pred tým, než tam popálilo svoje odpadky.
Mne to jedno teda nie je. A preto nie som k tomu lahostajný. A neučím to ani svoje decká.
K tej trapnej otátzke, ako dusiť oheň poviem zase len tolko, že starý zálesák robí len taký oheň, aký potrebuje. Väčšinou to nie je obrovská vatra. A určite tam nenakladá polená, keď sa hodlá za pár minút spakovať. Proste večer ohník na zahriatie, ráno sa dúchne do pahreby, priloží pár vetvičiek, a urobí sa kavička a raňajky. Kým sa pobalím, tak netreba nič ochcávať. Samozrejme trochu hliny, krtačince sú všade, prispeje na ukludnenie, ak je vody málo. To je ale rozdiel, medzi mastňákom-zelenáčom, a naozajstným zálesákom.
Samozrejme, nie som už dávno malý chlapec, a tak viem, ako sa väčšinou hasia ohniská na trvalých táboriskách, a tak sa im vyhýbam. Zakotvím vždy radšej niekde inde, vykopem si ohnisko, či mačinu, a pri odchode zasypem a dám do pôvodného stavu.....
Čakal som podobné odozvy, a preto vidím, že nič sa nezmenilo, a nič sa ani k lepšiemu nezmení. Klasický konzumný ovčania. Všetci hladajú dôvod, prečo nič neurobiť. Dokázať len sebe, a hlavne kamarátom, aký sú hustý a čo všetko dokážu. Veď aj tu je väčšia časť len preto, že videli niekde v telke hnupa žrať červíky a zdechliny, a to ich tak očarilo, že sú z nich hneď dáky búškrafteri....