Dufi, aj keď som už uzavrel ( pre mňa ) túto debatu, poruším pravidlo a zareagujem. Poľovný pes a poľovnícky je pre mňa iba rozdiel v termíne. Myslím že zákon jasne píše o tom že do revíru môže ( poľovný, či poľovnícky ) pes iba po tom až urobí nejaké skúšky .. Práve to minimum aby sa osvedčilo či sa vie správať a aby sa správal ako sa má ..
Možno niekoho zaujme moja skúsenosť z detstva so psom poľovníka. Viem že pes pána polesného ( do hájovne som denno - denne chodil cca 2 km pre čerstvo nadojené kravské mlieko zopár rokov ) vedel presne čo sa deje. Stačilo aby pán na odchode nepodržal zadnú bránku, kade vychádzal do lesa a pes "zostal" .. Nakoľko som nie raz s ním behal po lese, viem že stačilo spomenúť "líštičku" keď bolo treba prečistiť revír a jazvečík sa išiel uthnúť aby okolo chodníka prekutrával húštiny a snažil sa nejakú poduriť. Inak sa od nohy ani nepohol, všetko dával na javo "hlásením" .. ak spozoroval niečo ( zver ), tak si sadol pred nás dvihol vysoko hlavu ňufákom smerom kde bola zver a pozoroval či sme si ho všimli, keď zbadal že áno, začal sa opäť správať normálne.. Už vopred som vedel že niekto ide oproti nám ( aj keď ho nebolo vidieť ešte ) .. lebo pes začal pobehovať hore dolu cca 2, 3 metre a vrtieť chvostom ... Inú situácou čo som zažil - narazili sme na diviakov, čo sa v babom lete vyvaľovali s plnými pupkami .. stačilo ak povedal " poňaháňaj ich, lenivcov" a psisko, jak bol malý, rozbehol sa ako guľa a s veľkým štekotom ich rozohnal .. podotknem ale že sám vedel kedy dosť ( zopár desiatok metrov ) .. a vrátil sa celý natešený že videl zopár dvihnutých chvostov ...
Neviem ako, ale stále si myslím že ten jazvečík vedel a rozumel čo jeho pán chce. A takto vycvičeného psa nemá ani ten najlepší kynológ, Jednoducho je to dané aj rasou a aj tam sa robí výber a ten pes "vyrástol" v lese. Nechodil do neho náhodne sa hrať. Viem že pre toho jazvečíka ( ako šteňa ) bol polesný až niekde na Libave ..
Viem že jedna lastovička jar nerobí... mám skúsenosť aj s inými a viacerími psami poľovníkov .. tiež sa správali naozaj inteligentne, ak to môžem tak nazvať. Aj keď nie som odborník na psov viem že doma, či v nejakom kynologickom klube tak psa nevychováš !
Toľko k téme.
Zároveň ale podotknem, že ma zaráža, nenašiel som nikde tému ( aj keď sa o tom miestami okrajovo, či čiastkovo píše ) o tom ako by sme sa mali správať MY v lese
Teda ešte som na ňu nenarazil. Pokiaľ sa mýlim, ospravedlňujem sa. Lebo ma vytáča do nepríčetnosti, ak nájdem stopy v prírode po niekom, kto do nej chodí, aby si užil, zrelaxoval, potešil zmysly, oddýchol ( je jedno aký je dôvod ) a pri tom sa správa k nej arogantne...
Poslená skúsenosť z pred pár týždňov, hneď zo začiatku tohto roka ... narazil som na Slovensko - Moravskom pomedzí na stopy po bushcrafteroch. Boli traja, prišli smerom od Sidónie ( smerom k Vršatským Bradlám ) a nad Krivoklátskymi lúkami byvakovali .. presne podľa múdrych knižiek spravili tri ležoviská okolo ohňa z čečiny. Všetko OK, zahasili oheň ako sa patrí, dokonca aj odpadky zobrali zo sebou. Mali ale šťastie že som nešiel o pár hodín skôr. Zostalo totiž po nich za pol vlečky nasekanej čerstvej čečiny - z mladých, odhadom tak 15 až 20 ročných stromov - Oholili takmer dokonale 7 kmeňov a ďaľších 10 bolo poobsekávaných ako frontový vojaci.. zmizli smerom na Nedašov .. Veľmi rád by som ich stretol
to už je ale iná téma a sem nepatrí.