no ale máte fakt "šťastie" a asi "niečo" robíte zle mám toho dosť odchodené, odbicyklované ale kúsanec ani jeden a posledné 3 roky aj so psom..
bežný pes ktorý vyrastá a žije s ľudmi na nich neútočí bezdovodne.. mimo to človek má nad psom skoro vždy navrch, len ho treba vedieť trochu čítať..úžasne zovšeobecňujúci názor a ešte k tomu založený na nejakých pavedeckých mýtoch: Pes nezaútočí, len v obrane, alebo keď ho niekto provokuje, alebo pes vycíti tvoj strach, musíš niečo negatívne vyžarovať, inak by ťa nenapadol, pes cíti, že si zlý...bla. bla, bla.
Treba čítať aj vedecké výskumy v tejto problematike, nie nejaké kvázi ezoterické bláboly. Každý pes je individualita a má takisto charakter, povahu a temperament, ako individuálny človek. Takže má vrodené predispozície a potom úlohu hrá jeho výcvik.
V paneléku má jeden sused psa, ktorý vyštartuje úplne po každom, kto ide okolo. Keby ho nemal na vodítku, tak ten pes na teba doráža zozadu a zakusne sa ti do lýtka. Bežne ho majiteľ , keď ide do výťahu, berie na ruky, pretože nechce riskovať, že niekomu ten pes ublíži.
Ďalší prípad: šiel som po lúke, asi 200 metrov (čo je dosť daleko) šla panička s malým krížencom bez vodítka. Hafko vyštartoval, v momente bol pri mne a dorážal mi na lýtko zozadu. Keďže bol malý, nevšímal som si ho a pokračoval ďalej, akurát som na babu zakričal, nech si ho uviaže a dá mu náhubok. Prišla k nám, zobrala psa a vyčítavo mi povedala, že pes zaútočil na mňa, pretože má zo mňa strach. Nasledovná debata o tom, aké sú jej povinnosti (vodítko, náhubok), nemali účinok, proste sliepka...
podobných prípadov by som mohol napísať desiatky,,,,ale podstatným spoločným menovateľom pri týchto stretnutiach bolo, že pán
nevedel svojho psa ovládať., Poskytul mu voľnosť, ale odmietal za to niesť zodpovednosť.
Takže otázka. Čo také som urobil zle? Máš na to nejaké vysvetlenie?
na druhú stranu je fakt, že na niektorých luďoch proste to "niečo" je a napadlo ťa, že ten napadnutý človek mohol byť predtým v kontakte s iným psom, alebo má na sebe nejaký pach, pre psa ohrozujúci? A preto zákon možno pamätá aj na toto. Tu nejde len o slobodný pohyb psov, ale aj o slobodný pohyb ľudí. A položme si otázku, pre koho sú v prvom rade zákony vytvorené. Tu nejde o to porovnávať práva psa a človeka, tie budú vždy iné, nemôžu byť rovnocenné, pretože pes je oddávna pri človeku len vďaka tomu, že si ho domestikoval z vlka. A tým pádom nesie za jeho chovanie aj zodpovednosť, a to práve ten zákon upravuje...