Vec, ktoru sa prave chystam skusat: Podobny recept ako s alpou, no bez alpy a klincekov
som cital aj so skoricou. Dat do vody 200 ml a nechat vyluhovat - len tam nedavajte skoricovy cukor, a pod. ale to drievko. Okrem toho som sa v nejakom angl. clanku docital, ze takato vecicka, ako je skorica - teda jej esencialny olej zabija vyvojove stadia komarov uz v mensom mnozstve ako tu spominane DEET. Proste idem skusat.
Okrem DEET su proti hmyzu celkovo dobre repelenty obsahujuce Saltidin (Icaridin, Picaridin) - komare a klieste nielen odpudzuje, ale moze aj zabit - ale ako som uz pri lekarnicke spominal, tak netreba ocakavat 100% uspesnost na klieste ale okolo 70-80%.
vycuc z webu:
"Aroma ořešáků je silné, už naši předkové pod tyto stromy umísťovali lavičky, protože věděli, že je tak nebude obtěžovat hmyz. Jsem ve svých pětašedesáti vášnivým houbařem a vždycky jsem se z lesa vracíval s několika klíšťaty. Vzpomněl jsem si na prarodiče a jejich ořešáky a před cestou do přírody si holínky a dolní část montérek potřu výluhem z listů ořešáků nebo jen rozdrcenými listy. Od té doby, co to takhle dělám, jsem neměl jediné klíště, a to bývám v létě na houbách od rozednění do jedenácti dopoledne."
Cize to, co tu bolo uz spomenute, ale na komare