na jednodňovky si často beriem iba sójovú ( či inú ) tyčinku a nejaký ten šulec cukríkov - hroznový cukor, ako energit. Po zdolaní 1600 výškových metrov sa hodí. Bežný našinec má dostatočnú zásobu tuku aby prežil viac ako deň bez stravy, ide iba o to nekaziť si zážitky pocitom prázdneho brucha a hladom. Ja ho mám dosť na týždeň
Samozrejme vodu, aj keď viem že po ceste mám pramene, už sa mi stalo že jeden bol vyschnutý ( pritom pred rokom ešte zurčal a osviežoval chladnou a chutnou vodou ) a druhý rozryl lesný traktor pri sťahovaní dreva a nebolo ani vidieť v bahne kde je voda z prameňa a kde napršaná v kolajach po traktore.. Jednoducho jednodňovky, pokiaľ ich robím sólo väčšinou idem iba s vačkami
Ak idem s niekým ( a pri tom s mojimi chološmi ) tak sa zásobujem čím sa len dá, chološi sú ako kyselina - doslova "zožerú" všetko čo sa len zjesť dá ... vtedy taká klasika, niečo na opekanie ( slaninka, klobása ) + chlieb, nesmie chýbať cibuľa ( prevencia proti nachladnutiu ! ) , často zemiačiky na pečenie, ovocie ( banán, jablko,... ) , ak to má byť kulinárskejšie tak hodím predtým do pácu krkovičku, všetko to naložím ( aj so zemiakmi, paprikou, rajčinami, cibuľou a tak ) do plastovej krabice s vrchnákom a potom to krásne vyvoniava z alobalu v pahrebe .. Neberte si rybu s kosťami ... je síce super papať šťavnatého kapríka v alobale z pahreby, ale ak ste 5 kilákov od civilizácie, ste sám ( decká vám moc nepomôžu ) a kostička vám môže zabehnúť, ona aj zabehne ...
Pokiaľ plánujem krátke zastávky a bez ohňa tak už "pripravenú stravu" - chlieb s maslom, syrom, salámou,... + sladkosť, ovocie, čaj v termoske pre chološov ak je už chladno a pre mňa kafčo ...
Na viac dní klasika - nejaká ta polievka, chlieb, slanina ( nekazí sa tak rýchlo v teple ako mäso ), ovocie, kvalitná tvrdá klobása a saláma ( tiež sa nekazí tak ako tie "blatové" ) syr, cestovina, nejak sa vyhýbam konzervám, jednoducho moc mi neberú, radšej si dám chlieb s masťou a cibuľou a upečiem nejaký zemiak ako zjesť niečo čo ani neviem z čoho je a v popise obsahu je 15 éčok, kurací separát ( vodným tlakom otrhané slepačie kosti, hlavy a nohy ) a podobne .. a neprodukujem tak odpad. Čaj moc nepijem, teda raz za čas ak robím je vždy niečo okolo z čoho sa dá robiť ( malina, jahoda, .. a kopec iného ) , radšej nosím kafčo ( 3v1 asi ako každý ) , nejaký šumák do vody. Ono vitamín je vždy vítaný doplnok a je to dobré na žalúdok, totiž ak vypijete väčšie množstvo iba čistej vody počas dňa, ktorá má "divné" PH ( dosť často sa vyskytujú slabo mineralizované vápenaté vody v lesoch kade behám ) v kombinácií s mastnou stravou ( slanina a tak ), či stravovaním na ktoré nie ste zvyknutý, môže vás prekvapiť veľmi silná kyselina ( záha ) až na hranici vážnych žalúdočných problémov ( ten kto je "slabší" na žalúdok )... Nič tak neposerie náladu a plány ako tieto ( zbytočné ) problémy !
Priznám sa že už vopred odmietam aj na veľadňovkách robiť experimenty so spevavcami - jednoducho sú pod takým tlakom okolia a túlavých mačiek že ich nebudem decimovať aj ja ( ako prvý bod a zásada je pre mňa ochrana všetkého živého, aby raz aj moje deti a vnúčence mohli vidieť prírodu aspoň v tako stave ako ja a preto chodím do lesov aby som si užil ) .. hlodavcov a podobné tvory by som jedol keby šlo naozaj len o prežitie - tu nemám zasa chuť experimentovať s nejakou biologickou nákazou. Priznám sa že neodmietnem pstruha ( lepšie povedané dám vždy keď môžem , nie je problém pre toho kto to vie na potoku nachytať do rúk ak sú v potoku + rýchla a nenáročná príprava ), huby ( naozaj len to čo poznám, za kráľa mojich chuťových buniek považujem posolený a opečený rýdzik ) a svojho času ( bol som mladý a bolo to veľmi dávno ) som navšívil aj zopár kurínov ( vajcia a najmä pokiaľ je viac osôb aj chutné kuriatko ), či klietok so zajacmi ( zajac je najlepší v alobale so slaninou, alebo dusený v ešuse s vrchnákom na bylinkách a hubách, na ohni mi vždy príde nejak suchý ) a záhrad ( zemiaky, mrkva, kaleráb, nejaké to ovocie )
.. jedna rada ..
- Nedevastujte, neničte a neberte naozaj nič iné ako to vajce, či kura nech nájdete bárz čo! Kľudne môže byť majiteľ zároveň polovníkom, má legálnu zbraň, preukaz lesnej stráže a vlastní jazvečíka, čo vám síce dovolí loviť v kuríne, ale je to zároveň výborný cvičený a vytrvalý stopár... a ani vám by sa to nepáčilo ..
- Ak som už navštívil kurín ( zajačinec ), vždy sme sa "vyzbierali" ako partia a nechali na mieste činu náhradu .. vtedy bolo za kura a trochu zemiakov zo záhrady 20 korún československých zastrčených medzi doskami dvierok naozaj dosť .. Človek si vyskúšal, užil adrenalín a nehrýzlo ho svedomie prípadne aj policajný pes po nahlásenej vlámačke, či sa vyhol konfliktu ako som načrtol v predchádzajúcom bode ..
Boli časy keď sa chovalo ( sliepky, zajace ) skoro na každom dvore, dnes už majú sliepky tuším už len okrasnú funkciu a zajaca nenájdete ani za svetla ... aj tých zlých psov je nejako viac ako bolo... Upozorňujem na zvláštnu kategóriu .. holuby - pokiaľ ich niekto chová, v drvivej väčšine pre to že to je holubár a zúčastňuje sa pretekov poštových holubov. Jedného som mal v rodine a viem že taký chovný kus, víťaz Zlatého brka na medzinárodných pretekoch môže mať cenu aj niekoľko tisíc .. V tom prípade môže ísť naozaj o život a vašu schopnosť utekať s báglom na chrbáte mnoho kilometrov po húštinách, lebo na poli vás motorka, či džíp ľahko dobehne !! Lebo v holubníku je najdrzejší práve ten kráľ, on neuteká na rozdiel od podradných a nič nestojacich poplašených jedincov .. Okrem toho, otrhaný holub je hnusný na pohľad, nemá takú kožu ako kura, vyzerá ako nakazený leprou ( už sa mi stalo že spolupútnici keď ho videli, odmietli. Treba ho pred podávaním zbaviť kože! ).
... tak radšej, keby už niekde niečo chcete cudzieho zjesť na túlačke, či vandri, dajte reč s nejakou babkou, alebo gazdom čo vezie seno z lúky, pastierom oviec, či kráv ( čím odľahlejší kraj, tým ľudskejší sú ľudia, ) a poproste o vodu, aj keď ju máte .. popri tom spomeňte že aspoň sa napijete, keď už ste celý deň nič nejedli, lebo v tom potoku odkiaľ idete ste videli mŕtvu žabu a neviete či do neho netečie z družstva za kopcom močovka ... a možno Vás prekvapí ako fajn sa dá najesť a popri tom pokecať ( často narazíte aj na zásobu vo fľaštičke ak ste presvedčivý a zhovorčivý ) na verande... Samozrejmosťou by malo byť aj ponúknuť sa aspoň drevo narúbať ( najmä tej babke ), či gazdovy pomôcť seno skovať ( neviem prečo ho vždy dávajú hore pod strechu vidlami, asi pre to že to je ťažšie ako ho iba zhodiť v stodole niekam do rohu )..
Novodobá prax - pozor, ak je nad bránou domu ako kaštieľ namontovaná kamera .. nemuseli by ste byť pochopený už pri klopaní, či zvonení a majiteľ kamery je väčšinou aj majiteľom pitbula, či nejakej tej deviny ...
Druhé varovanie, neklamte ľudí ak nemusíte, napríklad tým že ste stratili peňaženku a *** .. akonáhle spomeniete peniaze ( aj vlastné! ) môžete spozorovať značné stúpnutie averzie, budú si myslieť že chcete potom pýtať, alebo budú cítiť hrozbu. Prijateľnejšie je poprosiť o nejaké jedlo ( najlepšie krajec chleba, že už nemáte ) a ponúknuť náhradu ( babka či gazda ju aj tak neprijmú a miesto chleba dostanete kapustné strapačky s domácou škvarenou slaninkou ! ) Ešte prijateľnejšie je vyhovoriť sa na to že ste poblúdili, zdržali sa v lese a už sa nedá nič kúpiť, v zapadákovoch sa väčšinou zatvára obchodík ak tam je o 16°°, ale aj tak vás stále môžu odkázať na krčmu, kde podávajú jedlo .. ( a zasa sme pri tej konzerve, tentokrát s "gulášom" neidentifikovateľného pôvodu a s chémiou ktorej účinok sa blíži účinku chemoterapie .. )
Teda - von si beriem hocičo čo zjem a považujem v tej chvíli za praktické ( príprava jedla ) a na čo mám ( kaviár, či údený losos je pre mňa a každého dôchodcu pridrahý )
ešte doplním dodatočne jeden postreh - v poslednej dobe nachádzam po lesoch kopy cukrovej repy ( na budúcich pohrebiskách jeleňej a diviačej zveriny ) pred posedmi .. Vyklopia ich tam a doplňujú polovníci vždy aspoň týždeň, či 10 dní pred poľovačkou .. Nožom okrojená cukrová repa je super ( aj zmrznutá! ) - sladká a dá sa aj piecť či variť. Narežte si do zásoby, oplatí sa cestou vyhrýzať .. neoplatí sa zahrabať do zásoby, sviňe ju vyčuchajú aj pol metra pod zemou.. Hádam mi to tie sviňe odpustia