To očkovanie je len proti zápalu mozgových blán, proti borelióze neexistuje očkovanie a to je práve ta zákernejšia choroba.
Nosím stále dlhé nohavice a kanady, ktoré dole sťahujú nohavice - takže kliešťa som mal iba parkrát v živote. U nás je ich aj menej, keďže sme vo vyššej nadmorskej výške, ale každým rokom ich pribúda. Pomáha aj repelent, občas si ho dávam aj na nohy. Podľa toho čo som čítal, tak aktívna zložka väčšiny repelentov je DEET a ten by mal byť priamo nanášaný na pokožku, nie na textil.
Čo sa týka vyberania, tak veľa ľudí verí tomu mýtu o točení kliešťa - ale veď on nemá žiaden závit
. Nie je dobré ho ani mazať kadejakými masťami - väčšie riziko prenesenia nákazy. Jednoducho ho kývaním pomocou pinzety vytiahnuť. Stane sa, že časť zostane v rane - to sa už dá potom vybrať ihlou a nie je to také riziko, maximálne vznikne zápal. Ide o to, aby sa počas ťahania nestlačilo bruško kliešťa a tým by sa mohol dostať infikovaný obsah do tela.
Doma sa stále po výlete poprezerám, mňa to miesto potom aj začne svrbieť, takže som ho stále našiel - a ešte nikdy nebol nejak veľmi "nacicaný".