Popravdě, všichni tu řešíte samotu, což mě přimělo se zapojit, bo osobně spíš samotu vyhledávám. Možná to někomu může přijít divný, ale nemám ráda davy lidí (s odporem navštevuju jakýkoliv obchody, dokonce i ten náš primitivní koloniál v obci), i když jistou společnost ráda mám, ale... V posledních deseti letech bydlím sama, vyhýbám se návštěvám, nikoho nezvu, občas sice zajdu do hospody, avšak s místníma ve vsi se pustím do hovoru jen když jsem skutečně pod větším vlivem akoholu
, ale ve skutečnosti nikoho z nich prakticky k životu vůbec nepotřebuju. Není až tak těžký žít o samotě, osobně jsem se ocitla v úplný izolaci i na dobu několika měsíců, a rozhodně nemůžu tvrdit, že mi to nějak vadilo anebo poznamenalo (nebudu se samozřejmě přít, jestli to o mě někdo zasvěcenej tvrdí
). Ono je to především o psychice, pokud je někdo na někom či něčem závislej, pak to má o to těžší. Sice si o sobě nemyslím, že jsem nějakej extra hrdina, ale zrovna právě se samotou problém nemám. Otázkou je spíš určitá realita. Co se týče společnosti, dokázala jsem se nějakým způsobem vždycky zabezpečit, tím myslím že bydlím atd., jenže ocitnout se v situaci, kdy budu ze dne na den bez domova je už něco jinýho, taky záleží především na roční době.. Bejvaly časy, kdy jsem obývala i squoty apod. Je to hodně dávno, ale v tý době jsem řešila pokaždý obživu - práci, prostě co mi mohla nabídnout nebo spíš dát společnost. Bez ohledu na tohle bych se pro život v lese zaobírala zcela jinejma věcma, pokud bych se tam ovšem chtěla zabydlet na delší dobu. V první řadě jde o čas, místo.. Ideální doba je rozhodně jaro, a nejde o nic jinýho, než se zabezpečit na zimu. Nebudem se asi bavit o tom, že nejodlehlejší a nejmíň navštěvovaný místo v republice je to nejlepší
. Realita je však taková, že takový místo neexistuje. Možná bych šla cestou nejmenšího odporu, takže ideální jsou v takovým případě lokality kolem menších toků, zkrátka potoků v co nejvzdálenějším místě od okolních vesnic, silnic, cest. Zbudovat si v takovým místě (i jen na dobu určitou) něco jako srub není až takovej problém. Co se týká materiální stránky vážně nejde o téměř nic, spíš je horší se uživit. No ono v našich podmínkách je to poměrně zásadní. Bez tý tzv. společnosti se prostě neobejdete. A to i kdyby jste měli v úmyslu krást anebo plundrovat zvířenu ve vašem okolí, jednoduše budete odkázaní buď něco zcizit v obchoďáku anebo na nejbližším statku. Sezónní práce přicházejí do úvahy pouze počínaje jarem do podzima, to vám ale nezajistí stravu přes celou následující zimu, takže v případě, že nemáte práci, se neubráníte krádeži, pytláctví.. a tomu podobných nelegálních činností. Ve střední Evropě nemůžete počítat s tím, že budete svobodně žít v přírodě stím, abyste byli ve všech směrech soběstační a nezávislí.