ide človek len tak po lese a zrazu...
Rozšírenie: Druh pochádza zo suchších stepných oblastí Ázie. Sekundárne sa rozšíril v Európe i Severnej Amerike.
V ČR teplé oblasti Moravy, v SR Podunajská a Východoslovenská nížina. V chladnejších oblastiach sa vyskytuje zriedkavo. Vďaka klimatickému posunu sa výskyt na území SR zväčšuje.
Ekológia: Preferuje oblasti s kontinentálnym priebehom počasia. Ruderálne plochy, úhory, priekopy, polia. Teplomilná rastlina.
Opis: Jednoročná rastlina z čeľade konopovité, vysoká 30–150 cm. Stonka je vzpriamená, hranatá, tuhá, v hornej časti chlpatá s krátkymi konármi. Rastlina je husto olistená. Listy vyrastajú na dlhých stopkách, sú 3–7 početné, dlaňovité, najvyššie listy sú trojpočetné alebo jednoduché. Lístky sú dlhé, kopijovité, pílovité alebo hrubopílovité, na konci špicaté. Z vrchnej strany sú šedozelené, zo spodnej svetlejšie. Kvety sú jednopohlavné, dvojdomé, vzácne jednodomé. Samčie kvety vyrastajú z pazúch listov alebo vrcholových kvetenstvách, samičie v redukovaných vrcholíkových kvetenstvách. Okvetné lístky samčích kvetov sú zelenkavé, samičie majú nápadné dlhé červené blizny. Kvitne v júni až v septembri.
Nič som tým nechcel povedať ... Iba som prispel do témy. Fajčiť som prestal presne pred 10 rokmi.