Ako som už spomínal včera v "hubárskom" príspevku, okrem štepenia jabloní, mojim druhým cieľom bolo natrhať si nejaké mladé listy medvedieho cesnaku. Táto rastlina rastie vo vlhkých lužných lesoch, bohatých na humus. Priznám sa, že u nás rastie naozaj v hojnom počte pri potoku, ktorý oddeľuje lužný les od dubovo-hrabového lesa. No doteraz som si ho absolútne nevšímal, ale keď som si prečítal nejaké informácie, kde o ňom sa hovorí doslova ako o "zázračnej medicíne", tak som neodolal vyskúšať túto rastlinu.
Medvedí cesnak rastie prevažne v apríli a v máji, ale pri teplejších zimách už môže začať rásť v marci.
Táto rastlina má silný očisťujúci vplyv na organizmus. Vraj svojimi účinkami prekoná aj cesnak... Prečisťuje krv, črevá, veľmi priaznivo pôsobí na žalúdok, lieči chronické kožné choroby, odhlieňuje pľúca, je dobrá proti reumatizmu, podporuje pamäť, osoží pri nespavosti, skľúčenosti, odstraňuje srdcové poruchy spôsobené žalúdkom, ďalej blahodárne pôsobí pri problémoch, ktoré spôsobuje zvápenatenie ciev, je dobrá na vysoký tlak (problémy, ktoré prináša vysoký tlak) a mnohé ďalšie neduhy.
Keď som vyskúšal zjesť pár mladých listov, bol som milo prekvapený chuťou. Tá chuť v sebe akoby zahrňovala chute zelenej vňate cibule, chuť cesnaku, aj pažítky dohromady. Kto obľubuje podobné požívatiny, tak si určite príde na svoje... Myslím, že je min. plnohodnotnou náhradou za spomínane rastliny. Či už na chlieb, do polievok, omáčok, alebo mäsitých jedál.
Okrem listov sa zbiera aj cibuľa tejto rastliny, ktorá sa využíva v kuchyni podobne ako cesnak. Zbiera sa v neskorú jeseň a v zime.
Treba ale poznamenať, že medvedí cesnak nie je vhodný na sušenie, pretože sa pri sušení strácajú účinné látky tejto rastliny... Je vhodný na použitie iba za "zeleného" stavu, preto sa robia rôzne "konzervačné" úkony, za cieľom uchovať ju v stave, kde sa nestrácajú jej kvality.
Napríklad dá sa z nej spraviť víno, alebo tinktúra...
Tinktúra
Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.
Víno
Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.
Víno je obzvlášť vhodné pre starších ľudí, ktorí majú problémy so zahlienenými pľúcami a dýchavičnosťou. Rovnako dobre pôsobí pri tuberkulóze a vodnatieľke.
Teoreticky si ju človek môže pomýliť s listami Konvalinky, alebo Jesienkou obyčajnou. Treba sa orientovať cesnakovým pachom, ktorý má medvedí cesnak.
U nás rastie, napr. aj pri tomto "hraničnom" potoku, ktorý oddeľuje dubovo-hrabový les od lužného lesa.
"Lán" medvedieho cesnaku...
Kvety tejto rastliny.
Vyskúšal som zjesť pár takýchto mladých listov...
Cítil som sa, akoby som kráčal "dnom cesnakového mora"
To sú také základné "prvodotykové" informácie ohľadne tejto rastliny... Samozrejme, na nete je toho omnoho viac...
//Príspevok presunutý
//skw