Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Rolf » 12 Apr 2014, 10:01

Ako som už spomínal včera v "hubárskom" príspevku, okrem štepenia jabloní, mojim druhým cieľom bolo natrhať si nejaké mladé listy medvedieho cesnaku. Táto rastlina rastie vo vlhkých lužných lesoch, bohatých na humus. Priznám sa, že u nás rastie naozaj v hojnom počte pri potoku, ktorý oddeľuje lužný les od dubovo-hrabového lesa. No doteraz som si ho absolútne nevšímal, ale keď som si prečítal nejaké informácie, kde o ňom sa hovorí doslova ako o "zázračnej medicíne", tak som neodolal vyskúšať túto rastlinu.

Medvedí cesnak rastie prevažne v apríli a v máji, ale pri teplejších zimách už môže začať rásť v marci.

Táto rastlina má silný očisťujúci vplyv na organizmus. Vraj svojimi účinkami prekoná aj cesnak... Prečisťuje krv, črevá, veľmi priaznivo pôsobí na žalúdok, lieči chronické kožné choroby, odhlieňuje pľúca, je dobrá proti reumatizmu, podporuje pamäť, osoží pri nespavosti, skľúčenosti, odstraňuje srdcové poruchy spôsobené žalúdkom, ďalej blahodárne pôsobí pri problémoch, ktoré spôsobuje zvápenatenie ciev, je dobrá na vysoký tlak (problémy, ktoré prináša vysoký tlak) a mnohé ďalšie neduhy.

Keď som vyskúšal zjesť pár mladých listov, bol som milo prekvapený chuťou. Tá chuť v sebe akoby zahrňovala chute zelenej vňate cibule, chuť cesnaku, aj pažítky dohromady. Kto obľubuje podobné požívatiny, tak si určite príde na svoje... :wink: Myslím, že je min. plnohodnotnou náhradou za spomínane rastliny. Či už na chlieb, do polievok, omáčok, alebo mäsitých jedál.

Okrem listov sa zbiera aj cibuľa tejto rastliny, ktorá sa využíva v kuchyni podobne ako cesnak. Zbiera sa v neskorú jeseň a v zime.

Treba ale poznamenať, že medvedí cesnak nie je vhodný na sušenie, pretože sa pri sušení strácajú účinné látky tejto rastliny... Je vhodný na použitie iba za "zeleného" stavu, preto sa robia rôzne "konzervačné" úkony, za cieľom uchovať ju v stave, kde sa nestrácajú jej kvality.

Napríklad dá sa z nej spraviť víno, alebo tinktúra... :)

Tinktúra
Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

Víno
Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.

Víno je obzvlášť vhodné pre starších ľudí, ktorí majú problémy so zahlienenými pľúcami a dýchavičnosťou. Rovnako dobre pôsobí pri tuberkulóze a vodnatieľke.

Teoreticky si ju človek môže pomýliť s listami Konvalinky, alebo Jesienkou obyčajnou. Treba sa orientovať cesnakovým pachom, ktorý má medvedí cesnak.

U nás rastie, napr. aj pri tomto "hraničnom" potoku, ktorý oddeľuje dubovo-hrabový les od lužného lesa.
S5000376.JPG

"Lán" medvedieho cesnaku...
S5000369.JPG

Kvety tejto rastliny.
S5000381.JPG

Vyskúšal som zjesť pár takýchto mladých listov...
S5000371.JPG

Cítil som sa, akoby som kráčal "dnom cesnakového mora"
S5000373.JPG


To sú také základné "prvodotykové" informácie ohľadne tejto rastliny... Samozrejme, na nete je toho omnoho viac... :camp:

//Príspevok presunutý
//skw
Naposledy upravil Rolf dňa 19 Apr 2014, 10:49, celkovo upravené 1
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Vase vylety

Poslaťod divox » 12 Apr 2014, 12:00

Keď už kvitne nemal by sa zbierať.
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Borsuk » 14 Apr 2014, 17:15

Pekná óda na cesnak medvedí a on si ju právom zaslúži.Je to zlato,ktoré sa
nám doslova váľa pod nohami.V posledných rokoch prišiel do módy a pedvá-
dzajú sa s ním všetci mediálne známi šéfkuchári.Získal popularitu a tým aj
cenu,vo veľkoobchode je 1 kg za 18,5 eur!Ešte dobre že má takú krátku
vhodnú dobu na konzumáciu,vyžrali by sme lesy.Má však aj jednu slabinu,
neznáša dlhšiu tepelnú úpravu.Teplom stráca svoju typickú vôňu,chuť aj
peknú zelenú farbu.Musíme ho do jedla pridávať až na konci tepelnej úpravy.
Prihodím jeden osvedčený spôsob ako si môžme predĺžiť tvanlivosť.
Opláchnuté a odkvapkané listy medvedieho cesnaku pokrájame na hrubšie
rezance,vložíme do sklenenej nádoby zalejeme dostatočným množstvom kva-
litného olivového oleja a rozmixujeme ponorným mixérom.Hermeticky uza-
vrieme a uložíme do chladničky.Získali sme polotovar,ktorý môžme použiť
pridaním strúhaného syra a rozdrvených nesolených kešu orieškov ako pesto
na špagety alebo inú cestovinu.Môžeme to pridávať aj do pomazánok.
Dobrý šmak.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 511 x
Dostal Ďakujem: 170 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Rolf » 14 Apr 2014, 18:29

Práve kvôli tomu, že táto rastlina je vhodná na používanie iba krátky čas, som včera vyskúšal spraviť tú tinktúru... Ako alkohol sa odporúča väčšinou vodka, ale tú som nemal poruke, tak som zriedil "vínovicu" na 38% a posekaný medv. cesnak zalial ňou. Spravil som 7dcl. fľašu, tak uvidím, čo z toho vznikne... :)

Inak, ten názov rastliny vraj vznikol z toho, že ľudia si všimli, že medvede po zimnom spánku spásajú túto rastlinu dobre nezahynú :D , tak ju začali skúmať a tak prišli jej "na chuť"... :) Medvede si tak vlastne robili očistu tela a posilňovali organizmus po zime... :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Medvedi cesnak

Poslaťod Vicky1Nou » 23 Feb 2015, 17:37

zdravim ludia, za par dni uz zacne spod zeme vyrazat medvedi cesnak..neviete o nejakej lokalite blizko Trencina, kde by sa dal nazbierat ?
Vicky1Nou
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 23 Feb 2015, 17:33
Bydlisko: Trenčianske Stankovce
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Medvedi cesnak

Poslaťod AtómovýHad » 23 Feb 2015, 17:56

Navštívte môj web pre viac info o pílení reziva z guľatiny>> https://www.gater.sk/
http://www.sashe.sk/JohnKrakatoa/detail/wasp << Môj obchod s paracord vecami a gumipuškami.
Obrázok užívateľa
AtómovýHad
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 29 Apr 2012, 01:34
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 245 x
Dostal Ďakujem: 46 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Dufi » 23 Feb 2015, 23:54

Ja jem medvedi cesnak este aj tieto dni. Robim z neho pesto. Rozmixujem v troche olivoveho oleja a ulozim v poharoch do chladnicky. Kludne pridajte aj vlasske orechy do mixera, pripadne trocha soli neuskodi. Kazdopadne cerstvy rovno pri zbere je najvacsia pecka. Len sa Vam potom nim bude grgat este dva tyzdne ;)
Nakladal som aj do vodky, ak by niekto mal zaujem, viem priniest na nejaku akciu.
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 270
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 105 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod prtgeologist » 24 Feb 2015, 15:39

Treba ale poznamenať, že medvedí cesnak nie je vhodný na sušenie, pretože sa pri sušení strácajú účinné látky tejto rastliny... Je vhodný na použitie iba za "zeleného" stavu, preto sa robia rôzne "konzervačné" úkony, za cieľom uchovať ju v stave, kde sa nestrácajú jej kvality.


Jak se sušením mohou zaboha ztrácet učinné látky? Sušení je jenom pouhé odpařování vody. Neměl/a jsi náhodou na mysli jiný fyzikální proces, jako třeba oxidaci?
prtgeologist
 
Príspevky: 43
Registrovaný: 29 Okt 2014, 08:43
Bydlisko: Les
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 54 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod bubi » 24 Feb 2015, 17:32

A čo ak sa pri tom sušení odparujú silice. A čo ak sú práve tie nositelom tých účinkov. Podobne ako je to u bazalky alebo kerblíku. V tom prípade sa jedná o pravdivé slová.
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 234
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 180 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Rolf » 24 Feb 2015, 20:19

Neviem, aké procesy prebiehajú zrovna v tom medveďom cesnaku, ale jednoducho všade sa uvádza, že sušenie nie je vhodné a svoje "vitamíny" si zachováva iba v čerstvom stave. Ja si myslím, že táto rastlina "funguje" skôr ako "zelenina" a nie ako liečivá bylina, ktorá nestráca na svojej kvalite ani po vysušení...
Neodporúča sa ani variť, kvôli strate svojich účinkov. Čiže je to asi podobné, ako keď sa odporúča, jesť zeleninu surovú, pretože varením stráca svoje vitamíny.
Čiže, ja si myslím, že z toho medv. cesnaku sa neodparuje len voda, ale celkovo sa znehodnocuje všetko prospešné pre človeka a ten vysušený list už viacmenej nemá žiadny efekt... :-k

Niekde som čítal, že z vysušených listov tejto rastliny sa robia aj "liečivé" tabletky, ale v Nemecku ich testovali asi na stovke ľudí, myslím, že pri cievných ochoreniach, ale ani po nejakom mesiaci neboli badateľné nejaké zlepšené stavy pri odporučenej dávke. Dokonca, hoci dávku zvýšili sedemnásobne, tak výsledky sa vôbec nedostavili...

Čiže, preto sa asi nikde neuvádza sušenie listov, ale čerstvá konzumácia, poprípade rôzne "konzervačné" úkony.
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Tito » 25 Feb 2015, 09:49

Myslím, že Sally už spomínal v niektorom z vlákien, že ho zvykne zamraziť. Moja drahá tak tiež zvykne zamraziť čerstvé bylinky (špenát, bazalku, petržlen) a je to celkom fajn. Neviem však ako je to potom s účinnými látkami.
Obrázok užívateľa
Tito
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 17 Jún 2013, 12:37
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 175 x
Dostal Ďakujem: 67 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod beaster » 25 Feb 2015, 09:52

O co mrazak? Aj pre ovocie je lepsie ho zamarazit - uchovava si takmer vsetky vitaminy. Jednu sezonnu som mal zamrazene listy cesnaku medvedieho bo som ich privela nazbieral a nestihal konzumovat - samozrejme ich chut po rozmrazeni nieje bohvieco ale mozno v dakom recepete na rozmixovanie v mixery s dacim inym by to nemuselo byt zle. Napr. vytvorit daku pastu na cestoviny. Ja som tom jedol na maslovom chlebe - da sa ale nieje to ono.
Existuje iba jeden úspech - žiť svoj život podľa seba.

Tomorow is the very first day of the rest of your life.
Obrázok užívateľa
beaster
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 09 Dec 2012, 18:46
Bydlisko: Malacky
Dal Ďakujem: 839 x
Dostal Ďakujem: 253 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod Rolf » 09 Mar 2015, 21:13

Pri včerajšej prechádzke som si povšimol, že u nás už začal "rašiť" zo zeme medvedí cesnak, hoci pred týždňom som si ho ešte nevšimol veľmi. :) V stále "zimnom", monotónnom lese zem pri potoku pekne ožila jeho zelenými mladými výhonkami, popri kvetoch bledúľ a Scily dvojlistej. :) Pár mladých listov som už aj prvýkrát tohto roku ochutnal v rámci jarnej očisty tela. :)

S5004141.JPG


Takéto mladé výhonky listov sú ideálne na priamu konzumáciu, napr. posekaním nadrobno na pomastený chlieb. Staršie listy sú už dosť tuhé a menej vhodné na priamu konzumáciu. :)
S5004142.JPG


Onedlho si pôjdem nazbierať nejaké listy aj na "konzerváciu" tejto blahodárnej medicíny. :)
S5004143.JPG
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod macmatej » 15 Mar 2015, 22:53

Okolo Dunaja je už záplava listov strednej veľkosti. Hor sa na zber.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Poslaťod bubi » 22 Mar 2015, 12:22

Okrem toho cesnaku už začínajú vyrážať aj mladé lístky bršlice, plné vitamínu C, a navyše aj chutné. Kto vie kde rastie, tak doporučujem. Ja si zájdem do lesíka(300m) a dám si zelené raňajky.
Prílohy
DSC01075~2.jpg
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 234
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 180 x

Ďalší

Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia