Právě nám začíná období jarních jedlých rostlin, takže pár tipů
:
Česnačka lekárská (Alliaria officinalis; česnáček lékařský)Tuhle rostlinu s ničím nespletete, už jenom proto, že rozemnuté listy příslovečně čpí po česneku. V léčitelství se dřív užívala na desinfekci hnisavých ran a vředů (stejně jako česnek). Je jedlá, tedy hlavně její nejmladší lístky před květem, a semena. Kvete IV.- VI. měsíc, vyrůstá už asi o tři, čtyři týdny dřív, tehdy jsou listy nejvíc vhodné ke konzumaci, později výrazně hořknou. Používají se jen čerstvé, vaření hořkost zvýrazňuje. Použití - saláty, na chleba, do masových omáček a polévek jako koření. Chuť mi byla nejvíc podobná k brokolici smíšené s hrachovými lusky (brokolice je stejně jako česnáček z rodu brukvovitých). Semena se sbírají v létě po dozrání z šešulí - lusků. Použití jako u hořčice. Najít ho lze na vlhkých kyprých půdách v listnatém/ smíšeném lese nebo i na zahradním kompostu. Jde o dvouletku, která se poměrně rychle množí do bezprostředního okolí.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K7.phpZádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea; popenec břečťanovitý)Teď zjara ještě vztyčený, ale už brzo z něj bude popínavá rostlina s dlouhými šlahouny, tvořícími koberec. Jedlé jsou opět mladé listy, mají velmi peprnou, kořeněnou chuť. Mě moc nechutnal, ale to je věc názoru. Dřív prý velmi oblíbený do jarních zeleninových jídel nebo jako koření k dušenému masu. Momentálně kvete modrofialovými drobnými kvítky, přisedlými k lodyze. Listy jsou ledvinité, s vroubkovanými okraji. Najdete ho nejspíš ve stínu stromů, pod keři na humózní půdě. Je to trvalá bylina, obráží vždy znovu od kořenů. V podstatě ho též lze najít v stinných koutech zahrady, je to dost neústupný plevel.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K179.phpŽihĺava dvojdomá (Urtica dioica; kopřiva dvoudomá)Tu hádám představovat nemusím
Z jarních lístků se tradičně připravuje jarní "očistný" čaj nebo je lze upravit na způsob klasického špenátu. Je velmi osvěžující. Vařením kopřiva ztrácí žahací schopnosti, takže bez obav.
Jo, a listy není vhodné sbírat v době květu. Doporučuju kopřivu posekat a počkat, až obraší znova. Je toho schopná mnohokrát za rok. Hledejte na vlhkých a opravdu humózních půdách.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K435.phpFialka voňavá (Viola odorata; violka vonná)Jako poslední tato líbezná květinka. Raší brzo na jaře, teď už je vlastně nejvyšší čas stihnout její mladé lístečky. Též mají poněkud nezvyklou peprnou chuť, která zanechává poněkud zajímavý pocit v ústech. Spíš jsou k jídlu její květy. Mají svěží chuť. Že rostlině ublížíte se bát nemusíte, obráží z hlízek a šíří se nepohlavně šlahouny - květy jsou sterilní vějička pro hmyz. Vyrábí se z nich violkové víno, nakládají se do cukru nebo se přidávají pro ovonění octa. Voní opravdu sladce (květy). Hledejte na lesních půdách pod listnáči, ve vlhku lužních lesů. Violek je několik druhů, velmi podobných, ale žádná není jedovatá. Tuhle poznáte podle charakteristických modro-fialových květů. Často roste na stejné lokalitě jako blyskáč jarní (orsej). Na ten pozor, je jedovatý (ačkoliv se mnohde uvádí, že není; můžu potvrdit, že je).
http://botanika.wendys.cz/kytky/K287.phpVíce zas někdy příště. Hodně štěstí při hledání.