K tomu šťavelu (a aj šťovíku - jedno je vysoká rastlinka, druhá je nízka a má tvar trojlístka):
je jedlý, určite je jedlý - nie len ja som to skúšal a stále som tu. Kde je teda problém? Šťavel obsahuje kyselinu štavelovú. Viac sa o nej dočítate tu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_% ... elov%C3%A1V skratke: ak budete jesť šťavelu nárazovo veľa, odfajčí vám to ľadviny. Na druhej strane - netreba z toho robiť paniku, my sme s tým normálne robili na cvikách a všetci máme zatiaľ zdravie ako-tak (ako u chemikov
) v poriadku. Keď si v tom článku pozriete R a S vety (teda čo sa s danou látkou robiť smie a čo nie), tak zistíte, že by ste si nemali s kyselinou šťavelovou potierať kožu alebo oči a sliznice. Samotná kyselina je značne chemicky stála, rozpustná vo vode a jej bod sublimácie je len niečo cez 150°C
Čo z tohto chemického blábolu pre bežného zálesáka plynie? Keď si trháme šťavel, nie je múdre si rukami mokrými štavelovou šťavou utierať oči (bude to štípať a páliť - neumriete!!!). V rastlinke je koncentrácia tej kyseliny síce vyššia, no nie nejak brutálne, aby vás to okamžite položilo. Pri konzumácii, alebo "zálesák si ide pripraviť lesný šalát," je rozumné si nerobiť jedlo LEN zo šťavelu, ale ten použiť na DOCHUTENIE pokrmu - teda napr. "špenát" si spraviť zo žihľavy (pozdravujeme s Macmatejom Páju, Marcelu a Rafa...
) a dochutíme ho šťavelom.
V prípade, že si chcete spraviť polievku a dochutiť ju šťavelom, buď ho dajte menej, alebo ak ho chcete použiť vo väčších množstvách, najprv ho povarte a vodu VYLEJTE (kyselina šťavelová sa "vyvarí" do vody - polievka by bola značne príkra).
Pri potulkách lesom dobre padne, pri nájdení "trojlístkov = šťavelu," sa nimi trocha osviežiť. Stačí si dať len pár kúskov, načo vytrhať celú kolóniu? Udáva sa, že smrteľná dávka (predpokladám, že sa jedná o LD100) pre človeka je 4-5g kyseliny šťavelovej. Toľko do seba nedostanete ani keby ste začali šťavel v lese spásať. Na druhej strane - už menšie množstvá tej kyseliny sú záťažou pre ľadviny, tak načo robiť svojmu telu zle?
Naviac - ak máme na tele nejaké vyrážky, udáva sa, že šťavelová šťava ich vie vyliečiť, resp. potlačiť (po chemickej stránke to zmysel dáva). Za efekt neručím.
Sumarizácia: šťavelom je ťažko sa otráviť, no ľahko si poškodiť zdravie (čo ale nemusí byť na prvý pohľad viditeľné), ak sa ho zje viac ako trochu.
Vďaka, ak ste to dočítali až sem. Zajtra mám skúšku z toxikológie, tož chápete...