Sila ľalie sa osvedčí ako pri odreninách,tak aj pri rezných a tržných ranách a ľahkých popáleninách,keď nielen,že urýchli hojenie a zcelenie rany,ale podporí aj vylučovanie hnisu z nej.
Konkrétne v týchto prípadoch máme doma spoľahlivo overené,že viera v jej liečivé účinky má svoje opodstatnenie.

O toto poznanie sa neskromne zaslúžil môj potomok po meči,ktorý si začal v tomto smere /ne/slávne,no o to intenzívnejšie "budovať kariéru" ako 15-ročný a počas nasledujúcich troch rokov sa dokázal vypracovať na "chvályhodný živý patchwork".

Jún a júl je obdobím kvitnutia ľalie bielej a teda aj vhodný čas na zber jej okvetných lístkov a naloženie týchto do ovocného destilátu /najvhodnejšia je "domáca"/.
Možno použiť akýkoľvek pohár so závitom.Veľkosť pohára volíme podľa množstva nazberaných kvetov ľalie.
Kvety opatrne naukladať na seba a pohár kvetmi dopĺňať postupne počas nasledovných dní,ako budú rozkvitať ďalšie kvety ľalií.
Nakoniec nahusto naukladané kvety zaliať až po vrch ovocným destilátom.
Na ranu prikladať okvetné lístky cez noc a cez deň nechať ranu voľne "dýchať",respektíve,komu už ktorá časť dňa viac vyhovuje.Rany možno omývať aj samotnou tinktúrou.
Ešte taký menší poznatok na záver: Jedna moja známa mi raz bola spomínala,že v prípade núdze chcela použiť takto naloženú ľaliu,ale...
Ktosi u nich ešte predtým podľahol inej "núdzi" a tak našla v pohári len znehodnotené/zhnité zvyšky rastlín.

Z toho dokázateľne vyplýva nasledovné:Ak dôjde v pohári k úbytku,nebodaj úplnej strate destilátu,tento sa sám nevyparí,tobôž aby sa sám doplnil.

P.S.: A v žiadnom prípade sa nedporúča doplniť obsah pohára vodou.Dokonca ani svätenou.