U pálky v podstate nieje obdobie, kedy by neposkytovala zálesákovi nejaký zdroj núdzového jedla. Mladé výhonky môžeš nájsť prakticky počas celého vegetačného obdobia, pretože v poraste neustále dorastajú nové rastliny, najviac ich je samozrejme práve teraz v tomto období. V zime sa dajú jesť korene, ktorých
jadro obsahuje škrob(sacharidy). Korene sa tiahnu od rastliny k rastline bahnom ako podzemná sieť... Celkovo pozostávajú z vonkajšej ochrannej škrupiny, bielej penovitej výplne a v úplnom vnútri je spomínané jadro, ktoré je predmetom nášho záujmu... Korene treba vytiahnuť z bahna, čo je celkom fajná babračka, ale nieje to nič extra náročné. Môže to však byť problém počas tuhej zimy bez snehovej pokrývky. Získané korene stačí umyť v potoku a hodiť do pahreby ako som písal v hlavnom príspevku tejto témy.
Okrem toho neskôr ako pálka rastie, sa dá konzumovať zase jej ďalšia časť. Počas júna dorastajú samotné hlávky (pálky), ktoré kým sú v olistení, sú mladučké a delikátne. Dajú sa uvariť vo vode a zjesť spôsobom ako kukurica
Toto všetko bolo kedysi bežnou zložkou jedálnička severoamerických indiánov, ktorí si uctievali túto rastlinu, pretože si uvedomovali, že je to skvelý zdroj voľne dostupnej potravy, ktorý nevyžaduje nijaké obrábanie/pestovanie.