Baza má oveľa viac využití než by sa mohlo zdať. Uvediem teda tie ktoré poznám.
Baza čierna (Sambucus nigra)Drevo Dlhé rovné prúty bazy sú výborné na založenie ohňa trením rukami metódou Hand drill.
Z konára sa dá vyrobiť improvizované dúchadlo - Vezmete kus drôtu, vložíte ho nahriať do pahreby a vypálite dužinu vnútri. Tým získate dutú trubičku, ktorá dobre poslúži napríklad pri fúkaní do uhlíkov, alebo keď robíte nádobu/kuksu pomocou uhlíkov a vypaľujete jamku do dreva.
Z vhodných kusov bazy sa dajú urobiť píšťalky či dokonca flauty.
Na bazovom dreve rastú výborné jedlé huby - Uchovec bazový (Auricularia auricula-judae), známy ako Judášove ucho.
Kvety Dajú sa jesť za surova, či vo forme sirupov alebo limonád ako spomína juraj,
Pridávajú sa taktiež do rôznych koláčov a múčnikov.
Kvety sa používali ako prísada do džemu čo zvýraznilo jeho chuť.
Sušené kvety sú výborné na čaj.
Plody Pri plodoch človek natrafí na rozporuplné názory či sú jedlé i za surova alebo len uvarené. Ja som ich jedol aj surové a nič mi nebolo, samozrejme len malé množstvo, vo väčšom množstve môžu nastať u niektorých ľudí ťažkosti.
Hlavné využitie plodov je na lekvár, džem, alebo marmeládu.
Pre expertov na alkoholické nápoje (ktorých som tu na fóre pár postrehol
) z plodov sa robí bazové víno.
Existuje aj ďalší druh bazy -
Baza chabzdová (
Sambucus ebulus) - Z tej sa robí vážna pálenka chabzdovica, ja to volám dunihlav, skúste hádať prečo
. Jej nadmerné užívanie sa prejavuje celkovými toxickými príznakmi s vracaním. Je to spôsobené obsahom glykozidicky viazaného kyanovodíka (sambunigrínu), ktorý zapríčiňuje pri vyšších dávkach závraty.
V knihách sa označuje ako jedovatá rastlina takže treba to mať na zreteli. No využíva sa v medicíne a liečiteľstve, jej účinky boli známe už v staroveku. V terapeutických dávkach droga nemá nijaké škodlivé účinky skôr naopak.