Stránka 2 z 3

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 24 Máj 2012, 11:21
od stormmast3r
Už kvitnú :)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 24 Máj 2012, 11:25
od juraj1974
Uz aj kvasi... :wink:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 25 Máj 2012, 20:32
od cornus
Flexibilné pružné drevo používané v stredoveku na luky.
Moja praktická skúsenosť je veľká variabilita hustoty a vlastností bazového dreva.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 26 Máj 2012, 11:29
od Kapo
Z bazy robím všetko možné už vyše 30 rokov. Ako malý šrac som to mal cez prázdiny ako hlavný zdroj príjmu. Nazbierané plody bazy čiernej-hulér som chodil šklbať a vozil do výkupu. Bolo to niekedy v osemdesiatich rokoch. Zarobil som vtedy za mesiac viac, ako moja mater. :mrgreen:

Inak toď, manželke som k narodkám kúpil sódastrimer, po ktorom strašne túžila, a ja si v ňom teraz robím občas šampanské. 8)
Do flašky dáme hocaké víno, pol deci koňaku /najlepší je z vínovice, ja dávam KBčko/a dávam deci bazového domáceho sirupu. Potom to poriadne nabublinkujejme. Jo, je to fakt fajnové pošušnaníčko.


Jak udělat z cikána léčivou bylinu????????
Uřízneš mu ptáka a je z něj černej bez

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 27 Máj 2012, 21:17
od carlos9780
Ja už som dajaký ten sirup už toho roku spravil a ďalší sa už luhuje lebo u nás taká literapolka sirupu zmizne za 5 dní a to ešte nieje leto :) .Inak Kapo s tým šampusom si ma dostal,zajtra kupujem KBčko 8) ,hovadsky som na to zvedavý jak to môže chutiť,jednotlivé ingrediencie mi chutia všetky :drinkers: a sodastrimer si našťastie svokor doniesol z maďarska pred pár mesiacmi,je to super vec nevláčim furt basy minerálok jak otrok a nieje z toho toľko plastového odpadu aj keď finančne to vychádza jednako ako kupovaná sóda.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 27 Máj 2012, 23:32
od stormmast3r
naposledy spravil asi 8 litrov sirupu (s toho jeden uz poctivo posiel), a este zo 100 kvetov som dal vysusit na caj. Snad mi to vydrzi do zimy.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 28 Máj 2012, 12:44
od Legil
Skúšali ste aj med?
20-25 dobre premytých kvetov bazy ,3 dobre vyčistené citrony,teda kôru vyrajbať,1,5 kg kryštálového cukru a 1,5 litra vody .
Kvety s očisteným a na plátky nakrájaným citronom varíme vo vode 15 minút.
Uvarené necháme 24 hodín postáť a potom precedíme.
Pridáme cukor a šťavu z 2 citronov a na miernom ohni uvaríme do zhustnutia. (dávam trošku na tanierik vychladnúť aby som vedel ako je to už tuhé)
Po vychladení prelejeme do pohárov.
Chuťovo je fakt vynikajúci aj do čaju je super.
Z dvoch dávok vyjdu asi 3 sedemdecové poháre.
Už včera som chcel robiť, ale lialo a nemohol som kvety zbierať ...

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 29 Máj 2012, 11:46
od mihal
nieeeeee droždie do tej malinovky nedavajte, nechajte to na prírodu a na divoké kvasinky. inak je to super vec :) a este poradím až to dokvasí , precedte to dajte tam 6gcukru na liter malinovky a do PET flasky a nechajte natlacit tak dva dni. to mnozstvo cukru je prepocitane tak aby sa akurat nasifonilo. flasku by roztrhat nemalo pokial cukor ktory tam bol uz prekvasil. a limca neberie iny rozmer :)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 29 Máj 2012, 15:11
od stormmast3r
celkom multifunkčna rastlina, ako pozeram

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 23 Máj 2013, 10:26
od stormmast3r
Ako velmi ovplivni chut sirupu to, ze boli kvety zbierane za dazdiveho pocasia? Posledny tyzden tu slnko poriadne nevyslo a na dalsich 10 dni hlasia podobne pocasie. Bojim sa ze baza odkvitne skor ako pride pekne pocasie. Na druhej strane rozmyslam, ci nebude zbytocne robit sirup z bazy do ktorej nesvietilo slniecko. :roll:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 23 Máj 2013, 18:21
od Pája
No řekla bych, že sirup bude slabší kvůli odplavení pylu deštěm. Ale je to jenom moje domněnka. :)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 23 Máj 2013, 20:07
od carlos9780
Tiež som dakde čítal že kvety by sa nemali umývať lebo sa zmyje peľ a sirup bude slabší.....popravde skúšal som to minulý rok,kvety som rozdelil na kvázi čisté a plné chrobákov a pod bordelu-tie som musel umyť.No veľký rozdiel som v tom necítil aspoň chuťovo teda,ale ani podľa farby v tom nebol rozdiel ak ich už máš umyté daždom proste ich daj viacej,ja dávam okolo 20 kvetov na liter ak umyté tak daj 30,kľudne aj viac.Daj potom vedieť ako to dopadlo,ja tiež čakám zo zberom kým trochu nevylezie oskar.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 23 Máj 2013, 20:29
od helbo
Ocuj ty oskar, uz ich je rozkvitnutych v luznych lesoch jak taxikarov na hlavnej stanici :D

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 24 Máj 2013, 16:56
od stormmast3r
Nakoniec som to riskol a pozberal kvety po dazdi. Niektore kvety boli este mokre a mali naozaj minimum pelu. Dal som asi o 1/3 viac kvetov ako bolo v recepte. Jediný rozdiel ktorí som spozoroval bola svetlejsia farba. Chut a vona standardna :)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 24 Máj 2013, 22:33
od mihal
ja som tohto roku pouzil namiesto obycajneho cukru cukor trstinovy, kedze ten biely som definitivne vylucil zo svojho jedalnicka. velice zaujimave :) len trstinovy cukor ma svoju vyraznu chut tak tom je taky bazovo-trstinovy sirup :) treba pouzit viacej kvetov na liter. ja to nepocitam ostriham zbytocne nozicky natlacim do hrnca, zatazim a zalievam vodou dokial niesu pod vodou a hotovo.