Stránka 3 z 3

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 25 Máj 2013, 10:25
od stormmast3r
sirup zvyknem sterilizovat do skliciek od tatarskej omacky. Minuly tyzden som nasiel par skliciek z minuleho roku, bol este v pohode, akurat nebol taky aromaticky ako cerstvy.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 19 Aug 2013, 23:20
od oneho
Ja som si robil Bazový likér s kávou a môžem povedať, že je perfektný. (hlavne ho chcem na zimu na chrípkové obdobie)

1.5 kg odstopkovaných plodov bazy čiernej
2 kávové lyžičky mletej kávy (lepšia je mletá zo zŕn, než rôzne nescafe)
1.5 kav. lyžičky mletej škorice
7 klinčekov
1 väčší citrón
1.3 kg krištálového cukru (ja som použil 1kg a aj tak to je hodne sladké, druhú várku idem robiť z 0,75kg)
2 vanilkový cukor
1l rum (umu)

Plody bazy odstopkovať umyť, to hrnca k nej pridať 1l vody a začať variť. Ak zmes začne vrieť pridáme všetky suroviny okrem cukru. Citrón nakrájame na kolieska pozor bez kostiek, inak zmes zhorkne.
Povaríme ešte 5min. Potom zmes odstavíme a dáme na chladné miesto odležať na 24 hod. aby sa všetko dobre vylúhovalo. Na druhý deň precedíme cez čistú handru, z plodov vytlačíme čo najviac šťavy. Potom zmes zase dáme variť. Ak nám vrie, pridáme cukor a vanilkový cukor. Povaríme 5min. Keď nám to vychladne dáme do fliaš.

//Myslím, že se to hodí víc sem. ;-) P.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 20 Aug 2013, 12:09
od stormmast3r
Kedy sa tám pridáva ten rum? Uplne na konci pred flaškovaním?

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 20 Aug 2013, 13:20
od juraj1974
stormmast3r píše:Kedy sa tám pridáva ten rum? Uplne na konci pred flaškovaním?


noo mozno to asi len ja zle chapem ale Killo pise: ...Ak zmes začne vrieť pridáme všetky suroviny okrem cukru....

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 20 Aug 2013, 15:59
od oneho
Sorry, áno rum až na konci pred fľaškovaním. Ak by sme ho povarili, asi by nám moc alkoholu neostalo...

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 21 Aug 2013, 09:05
od sally
Pozerám, že o chvíľu vo svojom okolí nenájdem ani kúska bazových plodov, všetko mi tí bushcrafteri zužitkujú ako Rozumne Uložený Majetok... :tonqe:

Díky za super recept! Vyskúšam.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 21 Aug 2013, 21:14
od oneho
Už varím 2 várku :kava:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 09 Sep 2013, 21:26
od onee
Tak zapájam sa aj ja do varenia tohoto výborného likéru. Len také malé praktické doplnenie 1,5kg bobúľ je asi 3l objemu.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 21 Máj 2014, 20:54
od carlos9780
Varila myšička kašičku
m_IMG_20140519_200310.jpg
tohoročné prvé 3 várky
m_IMG_20140521_192310.jpg
toho roku som doplatil na neskorý zber a zlé počasie,posledné 2 týždne lialo a kvety už boli napoly odkvitnuté
m_IMG_20140519_154524.jpg
v prvej várke(tie 1,5l petky) som podcenil množstvo a myslím že na farbe to je dosť vydieť,bohužiaľ aj na chuti, do 3 várky som pokusne šupol jeden škoricový cukor(asi na 4,5l sirupu)a musím povedať že je to zaujímavé.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 21 Máj 2014, 22:00
od samotár
carlos
- myslim si že s bazou sa velmo kaziť nedá, ako tak pozeram po blave v lesoch a okolí ta podla mňa akurátna sezona začiatočna na zbieranie ( sirupík , sušenie na čaj, dajaka malinovka a pod ), či by nebolo aj dajake jablčko z toho :D

Baza

PoslaťNapísal: 29 Okt 2019, 13:48
od Juzek
Čaj
*
2 čajové lyžičky kvetov zaliať 250ml vriacej vody a lúhovať 10 minút
*
SIRUP
*
Prevariť 2L vody a nechať vychladnúť. Do vody pridať 40 kvetov,3 na kolieska nakrájané citróny a nechať odstáť 24-48 hodín.
Obsah scediť cez sitko alebo gázu prírpadne sitko,kvety poriadne vyžmýkať a nechať odkvapkať.
Tekutinu zohriať na cca 50°C,pridať 1,5 až 2kg cukru (podľa zhustnutia) a za stáleho miešania nechať rozpustiť až kým nezískame sirupovú konzistenciu.
Horúci sirup nalejeme do sklených fliaš. Skladovať na tmavom chladnom mieste.
*
ŠUMIIVÁ LIMONÁDA
*
Do 5 litrového pohára vložiť 10 kvetov,pridať 400g cukru a 2 na kolieska nakrájané citróny
Celé zaliať vodou a poriadne premiešať . Potom pohár prikryť a dať na slnečné miesto.
Aspoň 1 krát do dňa premiešať a nechať kvasiť . Po vykvasení limonádu precediť a dať vychladiť.
Podávať chladenú
Kvasenie trvá 7-10 dní.
*
INFORMÁCIE
*
-zbierame celé súkvetie s krátkou stopkou,máj-júl
-zbierame v suchom počasí a sušíme zavesené za stopku napr. na motúze a pod ne dáme papier na zachytávanie odpadávajúcích kvetov,alebo sušíme rozkladaním bez stopiek v tenkých vrstvách.
-schnú pomaly a uschovávame pri sušení na tmavom mieste . NESMIE zhnednúť.
*
LIEČI
*
Prvotriedne lieči všetky choroby z prechladnutia,vyvoláva potenie,ničí hnilobné baktérie,čistí zahlienené priedušky,zápal nervov,trojklamého nervu,sedacieho nervu a vyskočenie medzistavcovej platničky chrbtice,má pre telo čistiaci účinok,zbavuje toxínov predovšetkým kyseliny močovej,močové cesty,obličky a znižuje krvný tlak.
*
bazacierna.jpg