Príroda sa farbí farbami do odtieňov žltej, okrovej a červenej. Neklamná známka toho, že príroda sa chystá na zimu.
Ranné mrazíky už nie sú ničím vynímočné a to je obdobie, keď je správny čas vyraziť na zber šípok.
Šípky sú obrovskou zásobárňou vitamínu C. V šípkach je približne 10násobok vitamínu ako v citróne.
O zdravých účinkoch nie je pochýb. Využitie týchto bobúľ pozná snáď každý minimálne vo forme čaju.
Nižšie si dovolím pridať niekoľko receptov pre využitie šípok aj v inej forme:
Marmeláda
Pri 1 kg očistených šípok potrebujete 250 g cukru. Šípky prekrojte, očistite od jadierok a chĺpkov.
Umyte a rozvarte v troche vody. Keď zmäknú, prepasírujte ich cez sitko. Do tejto hmoty pridajte cukor.
Varte až kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Následne nalejte do pohárov, prekryte látkovou utierkou.
Poháre uzatvorte až druhý deň.
Kompót
500 g zrelých šípok rozpolte a zbavte jadierok. Prevarte 1 liter vody s 300 g cukru. Pridajte nachystané šípky,
varte približne 4 minúty. Uvarenú zmes nechajte odstáť do druhého dňa, preceďte a šípky naukladajte do pohárov.
Scedený cukrový roztok prevarte, nalejte na šípky do pohárov. Po uzavretí poháre sterilizujte 15 minút pri 75 °C.
Omáčka
150 g čerstvých šípok umyte, rozpolte a očistite od chĺpkov a jadierok. Šípky rozvarte čo najviac – na pretlak (môžte si pomôť aj mixérom).
Pripravte si zápražku z masla a hladkej múk a zrieďte 2 dcl vývaru. Vmiešajte šípkový pretlak, 1 dcl červeného vína, zopár klinčekov,
trochu citrónovej šťavy. Podľa chuti osoľte a za stáleho miešania priveďte do varu. Omáčka je skvelá k divinovým jedlám.
Sirup pre deti
Tento sirup je vhodný pri počiatkoch príznaku chrípky alebo pri problémoch s hornými a dolnými dýchacími cestami. Je dobré ho podávať ako prevenciu.
Potrebujete 1 kg zrelých šípok, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať,
potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte.
Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete
1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou.
Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút.
Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste.
Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.
Šípkový likér
Asi kilogram čerstvých šípok rozmliaždite, premiešajte s pol kilogramom cukru, litrom pálenky a 100g hrozienok.
Pridať môžete aj škoricu a pomarančovú kôru. Celú zmes nechajte dva týždne odstáť, aby sa všetko dobre vylúhovalo
v zatvorenej nádobe a potom likér preceďte. Podla chuti môžte zriediť prevarenou vodou
Osviežujúce šípkové víno
Na kilogram šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a dva litre vody.
Umyté zrelé šípky nasypte do veľkej sklenenej fľaše a zalejte sirupom z vody a cukru.
Nádobu prekryte gázou a nechajte v tmavej miestnosti. Víno je hotové vtedy, keď šípky klesnú na dno.
Víno preceďte do čistých fliaš, dobre uzavrite a uložte v chladnej pivnici.
Príprava tohto vína trvá približne 3 mesiace a ak si urobíte dostatočné množstvo ostane vám k oslave prvých jarných lúčov.
Na zdravie!