Vďaka za pochvaly
Ako povedal SKW z noža sa veľmi teším práve preto, že som si ho vyrobil sám
To čierne po kovaní sa mi na nožoch páči, hlavne na noži, ktorý chcem používať v prírode, nech je vidieť, že je to ručne.
Teraz odpovede na otázky:
Zakalené je to od oka, kalil som to za pomoci môjho kamaráta - kováča. Vyšlo to až na druhý pokus a bez popustenia čo je celkom risk (samozrejme sa to neobišlo bez odhovárania a presviedčania, ale presadil som si svoje a hádam to nôž vydrží). Kedže zatiaľ nepraskol nejaké veľké obavy nemám, možno praskne pri väčšom namáhaní - uvidím:) Testovanie sekanie do suchého agátového hranola vydržal. Kalený bol parciálne v oleji s dochladením vo vode. Nôž chcem ísť otestovať cez víkend - zastrúhať pár paličiek a možno aj batoning ak sa odvážim, potom napíšem viac
Scandi výbrus som robil na ručnej pásovej brúske, len som ju primontoval na stôl (foto priložím) - tu som robil len základ, ostrie malo po brúsení niečo medzi 0.7-0.5 mm - nebolo to ideálne lebo brúska nemala 100% rovnú plochu na brúsenie
. Po zakalení a odbrúsení zvyšných okují a stenčení ostria (cca 0.3mm) som prešiel na stôl a šmirgle. Šudlal som to nimi ručne asi 4-5 hodín kým som bol spokojný s výsledkom, ale aj tak sa mi podarilo vyrobiť na ostrí mikrofazetu - ale to je,myslím, normálna vec po obťahovaní na remeni a odstránení ihly. Každopádne to bola makačka, všetko som brúsil ručne bez rukavíc a kadejakých pomôcok aby som náhodou neprehrial čepeľ na pásovke a neskôr na šmirgloch je to lepšie tiež, lebo človek má viac citu a neujde mu správny uhol, ale vzhľadom na veľkosť plochy výbrusu nebol nejaký veľký problém
Brúska z LIDL, na ktorej som to robil :
Čo sa vyhne týka, ja sám žiadnu nevlastním, ale podarilo sa mi kovať u kamaráta na školskej dielni a u druhého kamoša doma v dielni, týmto by som im chcel poďakovať za ochotu a čas
Samotný dizajn noža chcel byť inšpitovaný Mearsovým Woodlore nožom, ale trošku som prešvihol výšku
výbrusu a tiež som chcel montáž na tŕň
A ako poslednú vec by som chcel spomenúť, že veľa tipov, trikov, inšpirácií a postupov som Gúglil na internete, na fórach a pod. kedže som sa nedostal ku žiadnemu odborníkovi osobne. Teoretické vedomosti mi prišli veľmi vhod, ale prax sa nahradiť nedá a tiež už by som robil niektoré veci inak
EDITDnes som bol nôž vyskúsať v lese. Batoning mu nerobí žiadny problém, predsalen 4.5mm hrubá čepel robí svoje a sekal som borovicu na fatwood, jaseň a buk/suchý
Stružlikal som asi dve hodinky jaseňový papek a po tejto námahe sa nožík trošku otupil, papier ale rezal stále pekne. Opätovné nabrúsenie bolo otázkou chvíľky a dlho som zvažoval a nakoniec som vyrobil na nožíku jemnú fazetu, vzhľadom na nie úplne dokonalé zakalenie a klasický neduh scandi grindov jemné rolovanie ostria... Celkovo nôž hodnotím ako dobrý 8/10 by som mu dal