oneho píše:Michal čím si robil ten výbrus a aj leštenie: Ak máš možnosť daj niekde nejaký foto postup. Tiež by som si chcel spraviť vlastný. Návrh som si už robil:
vlastny noz.jpg
Ja robim všetko v rukách bez rôznych pomôcok. Fotonávod môžem spraviť pri budúcom noži ak budem robiť a nezabudnem na to
Hrubý tvar čepele/ noža si vyrež z kusu pásoviny, alebo vykovaj a vyžíhaný polotovar obrús pilníkom alebo flexou (karbobrúskou).
Základ na výbrus čepele je mať aspoň nejakú pásovú brúsku (značne uľahčí a urýchli prácu), ale dá sa to brúsiť aj klasicky pilníkom len je to makačka (radšej preto tú pásovku) a treba mať kvalitný pilník. Na predošlej strane tohto vlákna som poslal aj obrázok brúsky z LIDL, na ktorej robím aj ja, je to síce obrovský kompromis, ale stačí to.
Na tejto mašinke najprv robím hrubý výbrus s pásom 100 grit(drsnejší už nemám
), potom dofinišujem na 150 grit - dôležité je sledovať si plochu výbrusu, aby sa ti (pri klinovom) nevytvárali pri odlesku na čepeli rôzne oblé úseky a pod. S brúskou treba opatrne a s rozvahou lebo pomerne rýchlo berie materiál. Brúsim dovtedy kým mi nezostane zamýšľané ostrie hrubé asi 0.5mm Ak som s výsledkom spokojný prechádzam na ďalšiu fázu a to zakalenie čepele - v závislosti od materiálu, ja som si kalil sám vo vyhni, závisí však od materiálu, aké má kaliace teploty a pod. oplatí sa to radšej poslať do kaliarne, ktorá ti to zakalí na požadovanú tvrdosť s vysokou presnosťou.
Po zakalení znova na brúsku, tentokrát iba 150 grit a veľmi opatrne brúsiť (odstrániť oduhličenú vrstvu ocele z povrchu) a stále chladiť. Brúsim v holých rukých aby som cítil teplotu čepele a neprehrial ju (nestratil tvrdosť, ktorá sa vyhriatím nad určitú teplotu stráca) a stále chladím v nádobe s vodou. Pokračujem dovtedy pokiaľ nie je ostrie hotové. Týmto pádom som hotový s elektrickými spotrebičmi a nastupuje ručné brúsenie a leštenie čepele.
Toto riešim 100 mikrónovým brúsnym samolepiacim papierom nalepeným na kuse kameňa (mám pár odrezkov kameňov z jednej kamenárskej firmy, ich povrch je dokonale plochý a hladký) na zahladenie škrabancov po 150 grit páse. Potom 30 mikrónový papier a nakoniec 9 mikrónový alebo 2500 grit water resistant papier, ktorý sa používa v autolakovniach - dá sa kúpiť aj v železiarstve. Ak nie je v dispozícií ten samolepiaci, lebo sa blbo zháňa a ani ja ho už nemám (dostal som kúsky darom od jedného člena fóra
http://www.knife.cz), dá sa to brúsiť aj klasicky iba tým vodeodolným v gritoch od 600 po 2500 taktiež nalepeným sekundovým lepidlom na kameni alebo na kuse rovnej dosky z tvrdého dreva. Toto je tá najhoršia a najzdĺhavejšia fáza. Po 2500 grite ja končím, pokiaľ máš v dispozícií látkový kotúč a brúsnu pastu dá sa z čepele robiť zrkadlo, ale to ja nemusím, zatiaľ, predsa len je to nôž na robotu a nie na šminkovanie sa v lese
.
pozn. Brúsiť som sa učil najprv na nožoch typu Mora, aby som dostal ako tak do ruky tie klinové scandi výbrusy. Prax na nich je v podstate nenahraditeľná (aspoň pre mňa
)
Nie som v tomto profesionál, používam veci a nástroje "co dům dal" ako sa vraví, ale človek sa vždy nejako vynájde
Prajem mnoho zdaru pri výrobe vlastného noža
EDIT: ak máš ešte nejaké otázky rád zodpoviem