No už mám v bushcrafte poctivo "odrúbané" viac ako 50 rokov,a rukami mi prešlo veľa nástrojov-z mojej skúsenosti do nášho lesa patrí pevný nôž(max.250g),a sekera s hmotnosťou 700-1200g(podľa toho,či sme na pochode,alebo v stabilnom tábore,podľa ročného obdobia...).Veľké "nože" sú,čo sa týka použitia u nás, len okrajová záležitosť-skôr je to len módny výstrelok pre "občasných" bushcrafterov, najlepší pracovný nástroj majiteľa krovím zarastenej záhrady,prípadne ďalšia hračka pre veľkých "chlapcov"(sám mám pár kuskov
),a hlavne zdroj vášnivých internetových odborných sporov medzi zástancami jednotlivých typov...
Nemám rád,keď niekto(zrejme bez vlastných praktických skúsenosti) vynáša súdy,a zatracuje celkom dobrý nástroj...
Uvediem príklad-zadanie:suchý stojaci stromček priemer 15cm je potrebné spracovať na nočný oheň.(zoťať,odvetviť,rozdeliť na 2m kusy)
Dobrej(1kg)sekere to bude trvať 10 minút
Mačeta Gerber Gator Jr.(0,4Kg)("vybrujíci bláto")-30 minút(má dobrú pílku
)
Blackova mačeta parang(0,7kg-odhad)-viac,ako hodina
Ktorý nastroj je z toho najlepší?(a to nehovorím o cene).
Vždy je kritériom výberu pomer cena ,úžitkové a estetické vlastnosti,účel použitia a reálne skúsenosti použivateľov-a o tom toto fórum je...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...