Nosil som so sebou kedysi sekeru a noz, ale teraz by som to uz urcite neurobil. Sekera je zbytocne tazka (mal som HY20 od Hultafors) a velka, tazsie sa skladuje a ked nejdem do lesa vyslovene rubat drevo, tak je to aj dost zbytocny nastroj a skor ide iba o imidž nez o skutocnu potrebu mat pri sebe sekeru. Hlavne pri castych presunoch prirodou. Nosil som so sebou Fallkniven A1 - pre mna fakt nozik na 1-čku. Sekanie, rezanie, dokonca aj vyrezavanie mi snim slo uplne lahucko, fakt to bola hracka az som sa divil. Pri sekani vetvy hrubej ako predlaktie som sa nemusel ani namahat stacilo par krat seknut zapastim a bolo hotovo. Casom som ale zistil, ze tento noz sa brutalne tazko brusi (aspon mne, noze brusim rucne). Po incidente kedy som narazil na cepelou na klince, som uz nebol schopny dat ostrie do povodneho stavu. Dokonca som ten noz poslal aj viacerym, fakt dobrym kovacom. Vratil sa nabruseny paradne, no ostrie nevydrzalo tolko co predtym ked bol uplne novy, takze som si kupil novy noz.
Myslim, ze ! kvalitna maceta, parang, kukri noz atd ! je super nastroj a kto ju vie pouzivat, vyuzije viac nez len noz. Takze ide len o skill (po slovensky zrucnost ci sikovnost) jej pouzivatela. Videl som porovnavacie videa, recenzie fotky kde macety v pohode ustali na rovnako ako sekery pri sekani do kmena stromu. U nas na Vychodnom Slovensku je niekedy fakt dobre mat po ruke nejaky dobry parang alebo macetu, pretoze niektore húštiny fakt stoja zato a sekerou by ste sa unavili za 30 sekund. Samozrejme nieje to dzungla da sa to aj obist, chcel som sa raz dostat k tanku, ktory bol kompletne zarasteny trnkami. So sekerou by som tam plakal nastastie dlhy noz mi pomohol v tejto situacii viac. Pri sekere vnimam ako vyhodu, ze ma na druhej strane hlavy rovnu plochu s ktorou sa daju zabit koliky do zeme, no zase to nieje nic take co by nevyriesil kamen alebo pevny konar. Kazdy nastroj ma svoje vyhody a nevyhody preto, kazdy musi vediet co chce a to zisti asi len castymi vyjazdami do lesa kde pracou zisti co mu chyba a coho ma naviac.
Zalezi kolko chce kazdy do nastroja, ktory cloveku sluzi investovat. Tam sa potom moze odrazit aj jeho pouzitelnost, vydrz atd.
Osobne nosim so sebou tuto zostavu (Noze striedam) >
Pracant Pali od Imra
http://nozeimro.com/2014/06/04/pracant-pali/
Skladacia pilka Orikomi Arame 250
http://www.cestadreva.cz/page/obchod/lesnicke-japonske-pily
I1 od Imra

Sem tam prihodim do vrecka este opinel No.8.
Je to kombinacia, ktora sa mi osvedcila najviac, vzhladom nato, ze som skusal uz fakt vsetky kombinacie

Je to rychlejsie, skladnejsie a praktickejsie nez ostatne, ktore som skusal.
Per aspera ad astra...