Tak k tejto téme musím povedať svoje. Moja rada je,
ak si to môžeš dovoliť, kúp si taký i taký. Pokojne rôzne veľkosti, aspoň vyskúšaš. Oni sa i tak medzi sebou líšia od Opinelu k Opinelu, napríklad sklonom čepele voči rúčke, (ne)odfláknutím výbrusu, voľnosťou otáčania poistky, atď.
Ak si môžeš kúpiť len jeden, podľa účelu používania mi rozum hovorí "Inox" ale srdce piští "uhlík, uhlííííík", ale to sa ťa nemusí týkať, ak si doposiaľ ešte nemal nôž z uhlíkovky.
Môj príbeh: môj úplne prvý opinel boli dva
Inox 6 s orechovou rúčkou na bežné nosenie a fešákovanie a "obyčajná" Carbon 6, na prznenie amatérskymi úpravami. Skončilo to tak, že orechový inox leží už roky v šuflíku. Uhlíková 6-tka si ma úplne získala lepším prevedením výbrusu, chodom poistky a tým ako neskutočne ľahko sa brúsi do jedovata. Je to môj najnosenejší a najpoužívanejší nôž už vyše tri roky, napr. každé ráno si ním krájam ovocie do ovsených vločiek.
Ako bolo povedané, patina je neškodná oxidácia ocele, ktorá v istej miere bráni vzniku škodlivej oxidácie. Ja zbožňujem, ako sa patina časom mení. Ono to nie je tak, že ti nôž sčerná a hotovo. Patina žije. Nakrájaš ovocie, vytvorí ti nový obrazec. Postružlikáš drievko alebo niečo iné abrazívne, patina sa ti v tom mieste ošúcha. Raz je tmavá, inokedy modrá, či oranžová a niekedy ju ani poriadne nevidieť. Tuším cutlerylover v jednom svojom videu povedal, že patina je umením nožiarskeho priemyslu. Súhlas! Zámerné vytváranie patiny nie je pre mňa, ja razím filozofiu, že patinu si treba zaslúžiť - používaním. Raz som sa octom snažil znovu začerniť čepeľ svordu peasant, ktorú ktosi vyleštil. Ale nejako mi to nechytilo. Ak chceš mať čepeľ vždy lesklú, kupuj Inox, inak sa uleštíš k smrti. Každý kontakt s napr. ovocnými kyselinami sa ti na uhlíkovke podpíše. Vedz však toto: ak si uhlíkovkou jednoducho nakrájaš povedzme jablko, čepeľ hneď o niečo utrieš, nič sa nedeje, máš len nový obrazec na čepeli. Ak však necháš šťavy pôsobiť dlhšie, povedzme jablko iba prekrojíš a nôž necháš opretý o dužinu a po 5 min. sa k tomu vrátiš, tak jablko bude v mieste dotyku s oceľou sčernané. Ak ešte budeš pokračovať v krájaní, tak ovocie bude trochu chutiť po železe. Pre niekoho pachuť, pre iného príchuť. Preto je na jedlo lepší Inox. Len je to, hm, taká sterilná nuda.
Prikladám zopár fotiek ako sa časom mení patina na mojej šestke (hej som na to úchyl, musím raz urobiť "časozberné video"
), plus pokus o začernenie čepele svordu.