Zdravím priatelia,
U mňa bol výber survival noža dlhodobý proces. Po niekoľkých zakúpených a následne predaných nožoch som si vytvoril ´´kombo´´*: malý šikovný, ´´dievča na všetko´´ a golok slúži ako velikán. Aby som neodbáčal od témy budem hovoriť o survivale: dievča na všetko
Po klasických tvaroch som nakoniec zakotvil pri veľmi netradičnom a to je FOX Trakker-Sniper ,utility knife.

Tento nôž ma zaujal už pred pár rokmi, ale vzhľadom na cenu som mohol iba snívať. Raz som si ale povedal: Kašlať na to, radšej nežerem, nech ho už mám a odvtedy neľutujem, väčšinou nosím iba môj FOX-ík.
základné špecifiká: Oceľ: n690co, Dĺžka čepele: 15cm Hrúbka:6 mm !,pokrytie čepele: špeciálne keramické Foxionic, Materiál rukovate: Forprene( Guma,elastomér), puzdro :cordura a plastová vložka, popruh na nohu,molle úchyty, úchyty na opasok, ´´pouch´´ na brusny kameň( u mňa Fallkniven DC4) alebo iné maličkosti.
Spočiatku som sa bál brúsenia, ale zakúpením okrúhlej keramickej tyčinky Spyderco jemnej zrnitosti som problém komplet vyriešil, oceľ drží ostrie nadpriemerne dobre, takže som ho obtiahol iba raz v živote a zas je jedovatý jak šlak

. čepeľ rozdelená na sekcie umožnuje veľkú variabilitu, full flat do 1 polovice umožní aj hlboké rezanie, druhá polovica umožní aj jemnejšie práce, feather sticky, sa mi s ním robia veľmi dobre, batonning je úplná lahoda vzhľadom na hrúbku čepele. tanto špička prekvapivo dobre bodá a vzhľadom na maskulinitu noža si neviem predstaviť zlomenie či už špičky alebo čepele aj pri drsnejšom používaní. Tento nôž reže a seká či už drevo,plast,mäso, alebo dokonca odskúšaný 2mm plech ako BLÁZON!!
na youtube dokonca istý francúz: bast2a robí neuveritelné veci v destruction teste( nôž opretý pod uhlom cca 60 stupňov o obrubník a následne prejdený autom..) , nož prežil iba s naozaj malými ujmami, ktoré neznížili jeho funkčnosť.
Vrúbkovanie na palcovej strane je veľmi silné,palec je ako priklincovaný a posunutá vrchná záštita umožňuje veľmi dobré držanie pri práci, diery na záštitách umožňujú premenu noža v kopiju. Foxionic pokrytie veľmi trvácne, až na pár malých škrabančekov, ktoré skoro ani nevidno a jedno dobré plus čo som si všimol: rýchlo schne

Rúčka s Forprene elastoméru sa veľmi pohodlne drží aj pri dlhších a drastickejších úkonoch, nikdy som nemal pľuzgiere.Vydrží od -40 do +150 stupňov bez zmeny.Ruky aj keď sú zasvinené, pevne udržia nôž. Spočiatku som sa bál vybrania na prsty kedže mám trocha väčšie dlane a prsty, ale napodiv žiadne ´´zavadzanie´´ necítiť, úchop pre mňa 100%. samozrejmosťou je lanyard hole.
Puzdro je spravené extrémne pevne, kým som prvý krát vytiahol nôž, alebo iba odopol molle gombík, trvalo to asi 2 minúty

pogumovaný popruh na nohu drží veľmi spoľahlivo, takisto odopínateľný suchý zisp na opasok, keď ho odopnete(ak máte kratšie nohy), ostane vám ešte jeden nižšie. pouch je istený hrubým suchým zipsom, ako som spomínal, ja v ňom nosím DC4.
Ospravedlňujem sa za vyčerpávajúcu recenziu, ale tento nôž ma uchvacuje aj po tej dobe čo ho mám, stále je mi verným a spoľahlivým spoločníkom, ktorý nikdy nesklame a pri porovnaní napríklad s firmou Extrema ratio, ktorá používa rovnaké materály, je jeho o polovicu nižšia priemerná cena uspokojivá.
nikdy by som ho nemenil!