Aha jasne ked hladas noz s rovnym ostrym tak potom nic.
Aj ked kazda minca ma 2 strany.
Skusim sa podelit s mojim skusenostami pri hladani outdoor noza.
Na uvod podotykam ze som zastanca rovnych cepeli a Prodigy je v mojej zbierke prvy a jediny noz so zubkami.
Kedze cepel Gerberu Prodigy ma zubky tak cast rovneho ostria je dost kratka.
Cize nejake rezanie pecna chleba a velkych platkov slaniny je komplikovane.
Je to relativne maly noz.
Cize aj keby mal celu cepel rovnu a bez zubkov tak ten velky krajec chleba sa stale bude krajat komplikovanejsie.
Tym ze je relativne maly a lahky tak neni vhodny ani na sekanie.
Na druhu stranu tie zubky tomu malemu nozu dodavaju vyssiu ucinnost !!!
Pri rezani hrubsich palic , povrazov a nejakej hulvatskejsej cinnosti vyuzivam takmer stale len tie zubky.
A ide to paradne.
Bez tych zubkov by ten noz nebol tak ucinny a vsestranny si myslim.
Ak sa niekto boji ostrenia tak treba poguglit, skusit to a zisti ze nabrusit zubky nieje ziaden velky problem.
Plus musim podotknut ze Prodigy bez akejkolvek upravy hadze z firesteelu giganticke iskry
Na nosenie a take to "standartne" pouzivanie v lese je to naozaj idealny noz.
Druha strana pribehu je ze mi bol na tabornicke prace Prodigy maly.
A tak som hladal nejaky stredne velky az velky outdoor s hladkou cepelou.
Po polrocnom prehladani vsetkych webov a shopov a triedeni a vyberani som sa finalne rozhodoval medzi:
Falkniven A1
Tops Steel Eagle 107E a ine modely od Tops(Anaconda,Badger atd),
Kabar BK7 a Kabar Potbelly.
(BK2 ma kamarat, na poziadanie mozem napisat skusenosti)
Falkniven A1 sa mi strasne pacil. Noz podla mojho gusta a najkrajsi outdoor noz na trhu.
Vo finale ma odradilo to vystrbovnie ostria. Ta sendvicovka vo mne nevzbudila vela dovery.
Nemal som chut zarovnavat zuby na ostri, lebo naozaj to nieje hracka a najma na vacsom nozi dokonca s konvexom.
Tops Steel Eagle , vo finale som musel priznat ze je to noz sialenych rozmerov a hlavne vahy.
Dakde sa mi podarilo najst foto v reale zaveseny na opasku.
Tak ten noz vysi od pasa asi az po kotnik, vhodny je leda tak na nosenie na chrbte.
Ostatne modely mi napokom prisli viac obetou dizajnu jak funkcnosti.
Velmi sa mi pacil Kabar Potbelly...doplnujuci maly nozik v baleni, paradne pudro, pekna cepel.
Jeho dizajn pride dakomu asi dost smiesny. Ale podla mna to je vyborny tabornicky noz.
Najst ho skorej urcite ho berem a nahradil by minimalne robotu troch inych nozov co mam.
Vo finale som sa rozhodol pre Kabar BK7.
Zohnal som ho z ebayu z ameriky aj s postovnym za 80 eur. Proste smiesna cena oproti inym kandidatom.
Ocel 1095 ma sklamala svojou velmi kratkou trvacnostou ostria.(hned placem za Prodigy)
Na obranu zase musim spomenut ze par obtiahnuti a zasa holi.
Puzdro des a hruza jak pochva na sablu.Kompletne som ho musel presit a skratit o 50%
Rucky des a hruza plast tej najposlednejsej cinskej kvality, jak keby som drzal metlu.
Uz pripravujem mikartovu nahradu.
Cepel zbytocne siroka.
Iskry z firesteelu s nim nevykresete ani omylom pokial nieste ochotny olupat si farbu z chrbta cepele.
Na druhu stranu urobi uplne vsetko co po nom chcem a nic ma neotravuje, nic neriesim.
Nemusim riesit ze na tuto cinnost nestaci , na tuto je neobratny ...kde mam sekerku na konare, kde mam maly noz na rajciny a pod.
Seka konare a tensie stromy, reze pecne chleba, robi tenke platky aj z najvacsieho kusa slaniny, struzlika male palicky...proste vsetko.
Po upravach ruciek a puzra je to naozaj dobry multifunkcny noz.
Aj jeho vaha a velkost (po uprave puzdra) su este v ramci prijatelnych medzi.
Musim povedat ze som vyberom hlavneho tabornickeho noza stravil naozaj velmi vela casu.
Zistil som ze je to strasne tazke.V ponuke je miliarda nozov.
Ale ked chce clovek poriadny outdoor zisti ze ma problem.
Vyber je strasne maly.
Ak by som to mal riesit este raz a mal na to chut, cas a nervy.
Tak si necham urobit noz na zakazku.
Nieco na styl Elmaxak od Dohnalovcov.
Su to prekrasne funkcne noze s dusou a z vybornej ocele.
Alebo ak by som sa mal rozhodovat ekonomicky a odznova ze s akym nozom sa chcem stratit v lesoch Aliasky.
Tak si urcite ako noz na secko (survival) vyberem Gerber LMF II Infantry.
Idealna velkost noza.
Vyborna ocel.
Vyborne puzdro.
Multifunckne vyuzitie noza (uchyty ako cepel na kopiu, paradne kladivo, zubky prerezu viac jak rovne ostrie)
Podotykam ze som sa stretol na forach s nazormy ze Gerber je shit , ze je to blato , kvalita sla dole a podobne.
Osobne mam skusenosti s 3 nozmi od Gerberu a musim povedat ze vsetka cest vzdy to boli naozaj dobre noze a dobra ocel.
Snad tento elaborat z mojich skusenosti dakomu pomoze pri vybere noza.
Tak ako ja som cerpal pri vybere noza z nazorov na forach