Absolutne suhlasim s tu panujucim nazorom na TOPS.
Dizajn skvely ale nie drahe ale predrazene.
Co je skoda, lebo par kuskov sa mi od nich strasne paci.
Ten ich Tracker je strasny pruser, original WSK od Becka je niekde uplne inde.
Oni z toho spravili nemotorny noz.
Pilka na nozi nie je vobec zla ale jedinu dobru, ktoru som videl, robi Chris Reeve na svojich integralnych nozoch z A2.
Su z jedineho kusu ocele (spickova strojarina mimochodom) a maju dutu rukovat (bohuzial s kruhovzm prierezom).
Ale nevyhoda je, ze pri torznom namahani sa moze stat, ze prave vdaka pilke vam moze noz prasknut.
Pokial viem, tie jeho pilky ani nie su na drevo (male zuby) ale skor na plech ämodel Aviator pre pilotov, ktory stroskotaju)
Ja by som ocel 1095 nehanil.
Ked si zoberiete KA-BAR a ich klasiku (kazdy ten noz pozna, v USA Army ich pouzivaju dodnes) je z tejto ocele.
Je to casom overena ocel, tak isto aj 440 C (pozor, nie je to nastrojovka, je to nerez, chrom ma myslim okolo 13 %, trieda 17).
RAT, ESEE pouzivaju 1095 na svojich nozoch a ludia ym nozom veria a su velmi popularne.
Ale je rozdiel od koho tu ocel mate, take NIETO sa hrdo hlasi k 440 C ale neverim im ani ten obrovsky napis na cepeli.
Ma vybornu oteruvzdornost, vyrabaju sa z nej napr. gulicky do lozisk, to o urcite niecom hovori.
Uplne niekde inde su zas 440 A a 440 B, tieto ocele su o triedu horsie ako C, vlastne su to vyvojove ocele, skusali, skusali, az prisli ku C.
Zalezi najviac na tepelnom spracovani ocele, aj kvalitnu ocel moze vyrobca moze pokazit nespravnym TS.
Victorinox napr. pouziva na svojich SAK rozne ocele (nepouzivaju 420), riadia sa trhom a nakupuju ocele (musi mat minimalne zlozenie ako pozaduju) v celom svete. Kazde zelezko je kalene na inu tvrdost, cepele maju okolo 56 HRC.
A este a to mi neda

Uhlikova ocel neexistuje (nespravny preklad z angl.
Carbon Steel, spravne oznacenie je
nastrojova ocel (trieda 19), rozne nastroje, sustruhove noze.
Uhlikova ocel je cisto iba zelezo a uhlik (okolo 1 - 3 %), takuto ocel nikto nevyraba a ani sa nepouziva, nema vhodne vlastnosti, ktore sa vacsinou ziadaju po oceliach.
Vlastnosti oceli sa menia roznymi legurami (Vanad, Wolfram, Sira) (nerez ma mat 13 - 17 % Cr, Chrom brani v oxidacii uhlika, uhlik okolo 1 %).
Najblizsie ma k tomuto oznaceniu asi O1 (myslim, ze je to 19191), ta ma minimalne legur.