Rado sa stalo, len ma už nevychvaľuj lebo sa červenám
. Na tomto fóre nájdeš aj kopec ďalších skúsenejších a veľmi priateľských ľudí, od ktorých načerpáš veľa užitočných informácií.
Sme tu aby sme sa jeden od druhého učili novým veciam
Ale k téme. Popúšťanie je proces kalenia ocele. Vysvetlím ti to polopate(dúfam, že sa mi to podarí), nechcem ti zbytočne mútiť hlavu(na to som expert). Vykováš čepeľ, oceľ je po kovaní mäkká a ty potrebuješ aby stvrdla. To tvrdnutie urobíš nahriatím čepele na vysokú hodnotu (podľa tabuliek), kedy oceľ stráca schopnosť priťahovať magnet a prudkým ochladením v oleji.
No takto vytvrdnutá oceľ je až príliž krehká a náchylná na štrbenie a zlomenie. Popúšťaním (vystavenie ocele určitej nižšej teplote než pri tvrdnutí zase podľa tabuliek) získa oceľ vyvážené vlastnosti čo sa týka odolnosti, pevnosti, zase po lopate, nieje ani príliž tvrdá ani príliž mäkká. Tak aby sa dala ľahko nabrúsiť, ale aby dobre držala ostrie. Dá sa to robiť aj približne od oka, je to síce nepresné ale ide to, treba sa riadiť zmenou farby ocele, na toto všetko sú tabuľky s farbami a teplotami.
Toto je jednoducho opísané, vynechal som niektoré úkony ako napr normalizovanie, čo je upokojenie ocele pred následným veľkým stresom. A iste sa tu nájdu experti na kovanie, ktorí budú vedieť dobre opísať detaily. Veď tu máme dokonca aj chlapíka čo pracuje v kaliarni
Ak by tu bolo neskôr viacej príspevkov na túto tému, tak môžem spraviť osobitné vlákno a popresúvam ich tam.