Kvalitný nôž je neodmysliteľná časť výbavy každého zálesáka. Väčšinou platí pravidlo že s kvalitou ide hore aj cena. Výnimka potvrdzuje pravidlo a preto tu mame značku Frosts Mora.
Nože Mora často používajú ľudia, ktorí sa zaoberajú prežitím v lese. (Dokonca aj Ray Mears ma svoju Moru;) )
Jedna sa o kvalitnú švédsku značku a určite všetci vieme že Švédi majú najlepšiu oceľ na svete.
Za touto značkou stoji bohatá 300 ročná história. Prvá manufaktúrna výroba týchto nožov začala okolo roku 1891, fabriku založil Erik Frost (od toho názov fabriky Frosts Knivfabrik). Za ten čas si mora našla veľa priaznivcov.
Mora použiva štyri druhy ocele: Stainless steel (nerezová oceľ), Carbon steel (uhlíková oceľ), Triflex, Laminated steel. Osobne som zaobchádzal len z nerezovou a karbónovou Morou.
Stainless steel:
Čepele sú vyrobené z vytvrdzovanej nerezovej ocele (kalené na HRC 57), nože s extrémnou pevnosť, dlhou životnosť, rovnako ako s vysokou odolnosťou proti vlhkosti, bez hrdzavenia.
Carbon steel:
Čepele nožov z vysoko kvalitnej uhlíkovej ocele (kalené na 59-60 HRC), pre najlepšiu možnú ostrosť na najnižšiu cenu. Táto oceľ však môže po skladovaní na vlhkom mieste chytiť šedú vrstvu. To je však len estetická vada a na kvalitu noža to nemá vplyv. Podľa výrobcu tato vrstva dokonca chráni nôž pre koróziou.
Triflex a Laminated steel ešte doplním.
Cena:
Lacnejšie ale veľmi kvalitné nože Mora začínajú pri cene 10-11E. Čo je priam perfekta cena.
Osobne požívam Moru 2000 a zatiaľ si ju len chválim.

Mora 2000 sa vyrába len v nerezovej verzii (57 HRC). Pôvodne som chcel nôž z uhlíkovej ocele a preto som dlhšie váhal čí si moru 2000 kúpiť. Kúpil som si ju a neľutujem, ostrosť drzi dosť dlho, síce je to kratšie ako pri uhlíkovej oceli. Pri mojom používaní cca každý druhý víkend brúsim nôž raz za sezónu.
Tvar čepele predurčuje nôž skôr na sekanie. Nie je veľmi vhodný na bodanie. Keď som bodal a používal často špičku noža, tak sa mi na nej vytvorili malé zúbky, ale stačí par kráť prejsť brúsnym kameňom a je to OK. Inak čepeľ je brúsená pod dosť ostrým uhlom, čo dodáva nožu potrebnú ostrosť.
Rukoväť noža je plastová a veľmi pohodlne sa drží v ruke. Puzdro je tiež plastové, čo sa mne osobne nepáči, ale aspoň nezhnije a neprerežete ho. Na dne puzdra sú dva otvory na odvod vody. Rukoväť aj puzdro mali na sebe stopy plastu po výrobe.....nič čo by jemný šmirgeľ nevyriešil.
Cena noža je cca 20E...no určíte sa dá nájsť aj o par E lacnejší.
Neskôr pridám fotky mojej Mory pri práci.....