[quote="SKW"]Ešte to nieje tragické.... zatiaľ. Mnoho ľudí na zahraničných bushcraft fórach však prejavilo svoju nespokojnosť, hlavne tí, čo používajú mory celé roky, keď ešte firma nemala ani potuchy, že sú ich nože tak obľúbené v bushcraftovej komunite. Ja som v tomto smere tiež skeptik, lebo to napreduje presne tak, ako kopec iných vecí vo svete, je to typický biznis. Iste, mora má v ponuke aj staré rady nožov,
ale čo nám zaručí, že ich pomaly nebudú rušiť tak ako to bolo s
510 a 840MG carbon(mimochodom najobľúbenejšie a najpredávanejšie modely) kvôli zvýšeniu predaja nových drahších modelov?
Možno to vyzerá, že niesom zástanca napredovania, no nieje to tak. Mne absolutne nevadí že robia nové rady, práve naopak, je to krok vpred, ale
ide o cenu! Veď nech sa nehnevajú, ale tá stúpajúca cena je nasmiech a pritom v podstate len vylepšia rúčku a trochu možno púzdro. Mora sa preslávila tým, že ich nože s výbornými reznými vlastnosťami si kúpil
pod 10 eur! Prečo by som si mal teraz kupovať nejakú moru s prívlastkom bushcraft za 30 eur, keď všetko čo s ňou urobím, dokážem pohodlne, a možno aj lepšie, urobiť aj starou 510kou za 5 eur. Pre mňa za mňa nech robia nové rady, ale zároveň nech nerušia výrobu tých obľúbených modelov.
Ja si myslím, že oni ich nerušia iba mierne upravujú, alebo vylepšujú. Napr. v novej rade modelov je High Q- carbon, ktorá, keď som dobre čítal má čepeľ viacmenej zhodnú, čo do rozmerov, so starou 510, resp. 511. Aj tŕň by mal siahať do 3/4 rukoväte. Rozdiel je iba v rukoväti, ktorá ale na high Q sa javí ako solídnejšia na úchop, čiže to možno bude krok vpred. jediné čo mi vadí je cena. High Q stojí raz toľko ako napr. podobná 511-ka. Náhradou za 840 mg carbon sa javí model companion mg, ktorý je fakticky totožný s clipperom a navyše má prepracovanejšie púzdro, čiže možno tiež mierny posun vpred
Na obrázkoch sú spomínané modely
-- 12 Jún 2011, 19:09 --
Síce to do tejto témy veľmi nepatrí, ale aj tak by som sa chcel spýtať, či má niekto skúsenosti, alebo aj vlastní nôž značky Lindblooms knivar. Sú to takisto švédske nože podobné morám. Vyzerajú zaujímavo.
pár ukážok
-- 22 Jún 2011, 19:00 --
Všimol som si na pár fotkách na nete, že Morám "holduje" aj Mors Kochanski. Nosí ich zavesené na krku. Mimochodom aj ja som vlastníkom všetkých troch modelov: 511, 546 a Mora classic. ( ja mám 2- ku ).