oneho píše:Tak Mora Clipper carbon dnes už dorazil a priznám sa že ma ten nôž hneď dostal. Tak ostrý nôž som ešte nemal
aj keď som si myslel že mám ostré nože. Mám pocit že je výrazne ostrejší než napríklad nože victorinox. Veľmi dobre sa drží. Jediné čo sa mi nepáčilo že horná časť čepele bola neupravená neobrúsená. Proste ako čepeľ vysekli, tak tá hrana ostala. No pár minút so šmirgľom a je to OK
.
Tento nôž sa mi tak zapáčil že uvažujem že si aspoň 2ks zaobstarám aj do kuchyne
Za 10 € je to asi bezkonkurenčný nôž.
Tvoja prvá mora?
Tak už vieš prečo sú mory tak obľúbené. Tá ostrosť je spôsobená hlavne scandi výbrusom. Ak by mali iný výbrus, napríklad plochý s fazetou, tak by tu možno toto vlákno ani nebolo a mora je neznámy pojem
. Scandi je bezkonkurenčný výbrus čo sa rezných vlastností týka, no je náchylnejší na poškodenie než ostatné (s výnimkou hollow grind
). Škoda, že u nás sú len veľmi ťažko dostupné(alebo skôr vôbec) aj kuchynské nože od značky mora, ja by som si tiež s radosťou do kuchyne kúpil sadu nožov s škandinávskym výbrusom.
Inak do kuchyne by som skôr volil stainless verziu, lebo tu je veľký predpoklad neustáleho krájania zeleniny, mäsa atď, a o uhlíkovku by sa tým pádom bolo treba častejšie starať. Aspoň ja som v kuchyni zvyknutý na nerezové nože.
oneho píše:Hneď ako mi príde koža od "macakv" tak sa pustím do púzdra, pretože mám rád kožené púzdra (aj keď originál plastové je celkom vydarené)
Tie púzdra niesú ani trochu podarené, to sa ti len zdá, pretože je nové. Po nejakom používaní zistíš že nôž z neho začne vypadávať, pretože zúbok vo vnútri čo nôž "drží" sa rýchlo vyderie a musíš špekulovať ako nôž v puzdre zaistiť inak.