iste, pokiaľ budeš z nožom variť, strúhať lyžičku, či vyškrabkávať nečistoty spod nechtov ... tak vydržia aj tie s krátkym trňom. Ale akonáhle začneš pristupovať k nožu ako k jednému z univerzálnenych nástrojov na prežitie, tak ti nemôže byť jedno či vydrží ( lepšie povedané nevydrží ) hrubšie zaobchádzanie.
Ak si všimneš, tak často sa tie drahšie nože od MORA aj nazývajú že OUTDOOR, SURVIVAL, BUSHCRAFT, ...
Môžem sa vyprdnúť na image a pokiaľ by som nôž ktorý si beriem na svoje potulky, potreboval iba na varenie a vyrezávanie, tak si neberiem ten čo mám ( Mora OUTDOOR 2000 ), ale špecializujem sa a kúpim si na varenie kuchársky nôž

TESCOMA z radu PRO a na vyrezávanie sadu náradia " mladý rezbár ". Oboje bude svoj účel plniť lepšie ... Očakávam však že môj nôž v prípade potreby vydrží aj viac. Aj keď je pravda že na tú najhrubšiu prácu mám mačetu
Mimochodom, mne je to jedno čo si kúpiš. čo a na čo budeš používať. Primárnu otázku si položil - aký môže byť rodiel medzi lacnými a drahšími MORA-mi - som sa ti snažil zodpovedať podľa mojich vedomostí ( info som získal na nete v odborných recenziách ). To čo píšeš neskôr je už pre mňa mimo mysu.
howgh