Tu som si pomohol malym pripravkom
Tvar rikasa sa da zvolit vhodnym tvarom pilnicka..ja som zvolil valcovy...ten prechod z cepele je plynulejsi.Pri bruseni rikasa treba davat pozor aby osa brusenia mala rovnaky sklon inak je vybrus nesimetricky.
Potom som zacal robit hruby vybrus.Prve kusy portaloviek som robil rucne pilnikom a smirglamy preto aj ten sklz.Proste bez strojoveho vybavenia to nejde tak rychlo.Aj ked uz mam pasovku nieje to este ono...vsetko sa treba naucit a odskusat.Tak ze hruby vybrus uz robim na pasovke postupne od zrnitosti 60 az po 240.Tip vybrusu konvex a V vybrus su zo zaciatku rovnake,len konvex je potrebne pred kalenim este upravit na pozadovany tvar a rozmer.Potom navrtame alebo zvecsime diery pre nity
No a potom prichadza na rad kalenie.Kalenie je robene v drevenom uhlí do oleja.Po kaleni zostava na cepelke tmavy potah,ktory je potrebne odstranit a cele to este odmastnit.Tak ze spinava praca po ktorej som ako malý čert.Dalej nasleduje popustenie cepele.
Potomto ukone prichadza narad final vybrus ale bez konecneho nabrusenia a natiahnutia fazetky....toto robim az ked je uz urobena rucka noza.Final vybrus robim zatial ručne postupne priečne a pozdlzne od zrnitosti 100 mikronov az po 40
(Attila sa asi teší
)
To by bolo k vyrobe cepele...v dalsej casti vam nafotim a popisem vyrobu crienok a puzdra,len vas chcem poprosit o strpenie,lebo nemam zatial nic nafotene.
Nič nieje nemožné.