Ty si robil čepel s RWL-ky....táto ocel má 2násobnu pevnost v lome ako klasická nástrojovka a pri hrubke 4mm nieje problém aby si dal výbrus od chrbta..pri tej dlžke čepelky?žiadna obava.A moj názor je taký,že aj pri 14260 netreba mať obavu,že by bola čepel oslabená.To by fakt musel byť extrem aby si to dolámal.macmatej píše:Rozne vysky vybrusu som uz kreslil. Staci si kliknut na stranu 7 v tomto vlakne.
Ja som na mojom bushcraftovom nozi dal 60% vysky vybrusu. Teraz sa mi to zda malo, ostrie je dost hrube na nejake vyrezavanie. Kto planuje krajat a vyrezavat nech si da plny plochy vybrus.
Pri 100% výbruse je jednoznačne potrebné ukončiť výbrus fazetkou.Kto chce skandi výbrus,tak maximelne do výbrusu 70% širky a aj tam som si nie celkom istý,či sa nebude ostrie vylamovať.Treba to skusiť a pokial by došlo k vylamovaniu ,tak natiahnuť fazetku.oneho píše:Dnes som ešte nakreslil uhol ostria ktorý bude mať výbrus pri jednotlivých výškach.
Nejak sa mi to nezdá, pretože čo som čítal tak:
15° májú britvy
20° bežné ostré nože
25° majú nože na ktoré je vyššia požiadavka na odolnosť ostria.
Náš nôž bude pri 100% výbruse mať 8° pri škandi výbruse, nieje to už veľmi málo???
finn píše:Nakolko som v ocakavani vypalku, stale sledujem (a zvazujem) debatu o vyske vybrusu resp. uhla ostria. Ak mam spravne rozmery o vyske a hrubke cepele teda 25 mm x 4 mm a dobre som pocital, tak budu nasledovne hodnoty uhlov vybrusu pri zvolenej vyske vybrusu:
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia