od Pája » 15 Feb 2013, 23:51
TEST PROTOTYPOVÉ ŘADY PORTÁLOVÝCH NOŽŮ
Kudly jsem měla na testování přibližně měsíc po řezbářském workshopu v Beluši. Nabroušené „z výroby“ (s vytvořenou fasetou) byly plný plochý (full flat, dále jen FF), čočka - konvex (dále KX) a 70% plochý s fasetkou (dále 70%). Zbylé dva – 90% plochý s fasetou a a skandi (dále SC) jsem dobrušovala smirkem a diamantem doma. 60 HRc je docela poznat, šlo to pomalu.
Tématem tohoto testu bylo pouze porovnání výkonu jednotlivých druhů výbrusu, nikoliv odolnost či výdrž ostří – nože jsem průběžně dobrušovala dle potřeby. V případě nože s výbrusem 90% test nebyl zcela objektivní, jelikož se mi nepodařilo do konce výpůjční lhůty dosáhnout ideálního úhlu fasety. Předpokládám, že po přebroušení by byl jeho výkon jen o něco horší než plný plochý.
Úkolem projektu portálového nože bylo nalézt univerzální nůž pro naše, tj. zálesácké použití, nicméně, domnívám se, že problém není tak jednoduchý.
Před testem hodně uživatelů portálu preferovalo skandinávský výbrus. Je nutné říci, že při tloušťce materiálu 4mm se obvyklé vlastnosti výbrusu liší – původní finské nože měly ve hřbetu cirka 2,5mm, a ostří tedy mělo menší úhel. Při tl. 4mm je masa oceli vyšší, úhel tupější a je větší problém ho protlačit materiálem. Skandi se pro účel univerzálního nože nehodí. Je to dobrý výbrus pro řezbaření, pro battoning a jinou práci se dřevem, horší je to s přípravou potravin, ze které vychází ve srovnání s ostatními katastrofálně, všechno láme – je to jako pracovat s dlátem. Nezanedbatelná je také vysoká hmotnost.
Výbrus 70% je kompromis, ani vysoký plochý, ani skandi. Je to v podstatě průměrný nůž, který sice nezklame, ale ani neexceluje. Dobře se s ním štípe, klín je ideálně vysoký. Řezné vlastnosti jsou průměrné, příprava potravin je nicméně o poznání lepší, než skandi. Díky fasetě se dobře udržuje ostrý, nicméně, sekundární výbrus ubírá na řezivosti. Velmi odolný v páčení.
Plochý 90% výbrus je popelkou tohoto projektu. Věřím, že s fasetkou nataženou ve správném úhlu by byly řezné vlastnosti o dost lepší. To je důvod, proč se širšího hodnocení zdržím.
Plný plochý byl jedním ze dvou favoritů projektu. Ukázalo se, že se jedná zřejmě o nejlepší kompromis ve vlastnostech a výkonu. Je dostatečně všestranný pro celou paletu činností a pro běžného uživatele plně dostačující. Řezivost hodnotím jako výbornou. Práce s potravinami podle předpokladu není problém. Běžné táborové disciplíny též zvládá, odolnost ostří proti vylomení je dobrá. Při řezání z volné ruky dobře proniká materiálem. Není to specialista pro řezbářství, na to je opravdu lepší jednoduchý skandi výbrus – ale nebojte se, závěs na kotlík, kolíky i vařečku zvládne. Kdo hledá nenáročný univerzál, který se díky fasetě dobře udržuje, nechť sáhne po tomto.
Konvex, druhý favorit. Z podrobného studia výsledků testu vyplývá, že se spolu s plným plochým bily o prvenství. Je s ním plně srovnatelný, někde ho i předčí, například při battoningu, naopak při přípravě chlupatých dřívek jím byl poražen. Řezivost je vynikajíci. Díky absenci klasické fasety má větší tendenci pronikat hlouběji do materiálu a zasekávat se v něm. V přípravě potravin většinou tento problém nemá Zároveň se skandi je nejlepší při jemném vyřezávání. Čočka je poměrně štíhlá, takže jsem kvůli zvýšení odolnosti na ostří natáhla mikrofasetku. Díky tomu se nůž lépe udržoval. Začátečníkům bych se ho přesto zdráhala doporučit, neboť si myslím, že pro pevnější vedení řezu je vhodnější nůž s klasickou fasetou, popř. skandi u klasických severských nožů.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud hledáme relativně univerzální nůž pro běžného člena portálu, nejlépe parametrům vyhovuje plný plochý výbrus s fasetou. Pro konkrétní výsledky v jednotlivých testech doporučuji nahlédnout do tabulek níže.
P.S.: Před objednáním prosím všechny zájemce, aby si prostudovali celé vlákno, než začnou klást dotazy. Ohledně cen a fotek konkrétních výbrusů jsou příspěvky na posledních třech stranách. Děkuji za pochopení.