Stránka 1 z 1

Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 11:05
od juraj1974
Cim dalej tym viacej ludi ma pristihne v praci ako sedim za compom a riesim toto forum.... :roll:
Nechcem aby sa to tu zmenilo na knife forum ale myslim si ze noze ako take patria k bushcraftu. Tuto temu zakladam preto aby sem mohli nozomilny maniaci... :wink: pisat svoje nazory a dojmi. O co vlastne ide? Moj dobry znami ma poprosil aby som mu poradil dva dobre noze na zabijacku. Ide viac menej o noze univerzalne kde sa jedna o rozdelovanie a porcovanie mäsa pri zabijacke. Nieco medzi neshnukom a .... Sem prosim kazdy navrh, namet a radu od znalych tejto tematiky. Este jeden myslim si dost dôlezity detailik. Cena za kus okolo 20€. Podme na to priatelia maniaci nozovy... :mrgreen:

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 11:22
od oldtimes
Mora 2000, moj favorit :yees:

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 11:32
od Kapo
Nuž, jeden z mojich najlepších- najoblúbenejších univerzálnych nožíkov kuchyni je tento z Ikea. http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/categ ... ies/07688/

A ideálne v spolupráci s touto brúskou http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/57145296/

Cena je srandovná, a úžitkovosť veliká. Sám som moc neveril. Teraz sa už v našej rodine iné ani nepoužívajú. :D

A to ho teda nepoužívam moc na natieranie pašteky. Ale tak odrať a vykostiť barana, či naporcovať prasátko, alebo urobiť 80litríkov gulášu zvládne urobiť bez dodatočného brúsenia.

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 11:38
od medved
ak som spravne pochopil,tak nejde ti o nejaku zabijackou sadu ... v tom pripade akykolvek kvalitny bushcraftovy noz s patricne dlhou a hrubou cepelou,pokial vies ako na to :wink: .
http://www.youtube.com/watch?v=tudPGNL9LK0

http://www.youtube.com/watch?v=0j1rsP0V ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=ODKNpzBe ... re=related

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 12:30
od juraj1974
Diky chlapy. Mam na mysli vyslovene nieco na maso ako take. Nieco co sa da vyuzit na zabijackach a pri samotnom rozdelovani prasatenka. Je jasne ze na to treba aj fortiel ale ostanme v domacich podmienkach ked predpokladame ze mäsiar ma svoju sadu a ide len o domace pomocne prace z mäsom.

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 12:42
od Michal
V tom prípade nejaký šikovný nožíček s cca 2.5mm hrubou a asi 10 - 12cm čepeľou a dobrou špičkou aby sa dalo rezať okolo kostí a pod. :wink:

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 12:51
od juraj1974
Budte konkretnejsi.... Chalanisko to cita... ( caves Stanko.. :mrgreen: )

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 14:19
od medved
Kapo píše:A čo sa ti do riťi nepáči na mojom ikea nožíku? :twisted:


:D

juraj1974 myslel som ze hladas nieco na taky prirodny sposob noza,ked si dal ako priklad nieco ako nesmuk ... v tom pripade skus pozriet profi znacku DICK http://www.gastro-plsek.cz/?cap=1880 ,alebo poobzeraj znacku Giesser na tu som tiez pocul len samu chvalu http://www.gpr.sk/index.php?view=produc ... er_id=4426

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 17:35
od maros

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 20:25
od oneho
Môj otec už asi 20 rokov používa na zabíjačkách nože solingen a nedá na ne dopustiť. Na Vianoce som mu kúpil novú sadu. Sú to fakt špičkové mäsiarské nože. V sade je každý typ noža, ktorý budeš potrebovať na rozobratie "svine" :D

http://www.gastrorex.sk/inventar-stolovani/noze-nuzky-brusky/serie-5000-masiarska-sada-nozov-5ks-ocielka-516.htm

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 06 Okt 2011, 21:48
od Kapo
To je potom biedny sada, keď treba na rozobratie svine viac, ako jeden nožík... 8)

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 17 Jan 2014, 21:49
od Nataniel
Toto je stránka Milana Látku http://noze.szm.com/ a fakt má dobrú prácu mám od neho jeden uhlikový, ručka čerešňa na konci a pri čepeli vyliata cínom ako replika nemeckého nože z 18.stor. používaného v Amerike tzv. kuchyňák

Presunuté z debaty o Fínkach. S :camp:

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 17 Jan 2014, 22:13
od root
Kapo píše:To je potom biedny sada, keď treba na rozobratie svine viac, ako jeden nožík... 8)


vidno že si ešte sviňu nezaklal .. :-D

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 19 Jan 2014, 08:46
od macakv
Kapo píše:To je potom biedny sada, keď treba na rozobratie svine viac, ako jeden nožík... 8)
Samozrejme ze sa da svina rozobrat aj jednym nozom,ale naco si to komplikovat....

Re: Ucelove noze.

PoslaťNapísal: 19 Jan 2014, 10:08
od Michal
Ja by som povedal, ze ano da sa svina rozobrat aj s jednym nozom, ale preco si neulahcit pracu.

Na poslednej zabijacke sme mali nozov niekolko a pouzivali sme ich v nasledovnom poradi:

1. pri zapichnuti svinky sme pouzili ostry nozik s dlhsou cepelou cca 18cm a velmi ostrou spickou aby lahko prenikla tam kde ma, idealne nech ma zastitku aby sa nahodou noz neposmykol v ruke a nahodou sme sa nezranili.



2. pri opalovani nahrubo odstranit chlpy lopatou a potom oskrabat vlhku spalenu kozu niecim takymto. masivna spica sa dobre drzi druhou rukou a dobre sa s nozom pracuje.



3. Delenie prasiatka na polovicu a nasledne prace okolo vnutornosti a celkovo delenie + vykostovanie casti sa diali takymto kratsim sikovnym nozikom:


niekto preferuje aj prehnutu cepel - nieco taketo:



4. rozpracovanie masa a slaniny sme robili nozmi takymi, ktore boli po ruke, mne sa dobre robi klasickym nozom kuchynskym:



:yees: nech sa praca podari. Ako bolo spomenute da sa vsetko aj jednym nozom, ale preco si to neulahcit 8)

PS: ako tak citam oneho poslal link ktory mi nedobre zobrazilo ale ked som to dohladal je to viacmenej sada obsahujuca vsetko co som poslal + nejake obmedny



OCIELKA JE ZAKLAD!