Ako si ja osobne vyberám nôž:
1) zamyslím sa, na čo ten nôž chcem používať: hlavne jemná práca s potravinami alebo hlavne hrubá práca ako sekanie dreva, zaostrovanie papekov...
2) podľa bodu 1 zvolím hrúbku čepele: ak bude pri práci s nožom vykonávaná prevažne jemná práca, čepeľ by nemala byť hrubšia ako 2-3mm. Pre hrubú prácu volím čepeľ 4mm a viac (moje kukri má 5

).
3) zvolím si typ ocele: uhlíkovka vs. nerez - teraz by som asi šiel skôr do uhlíkovky alebo práškovky ako má falkniven A1 (môj vysnívaný nôž s čiernenou čepeľou).
4) podľa osobných preferencií a účelu noža zvolím typ čepele a dĺžku ricasa (čepeľ pri rúčke bez ostria): bowie, fínsky typ, čínsky zahnutý, tanto... (ja preferujem fínsky typ prakticky bez ricasa)
5) zvolím si materiál a tvar rúčky: drevo, guma, plast, rohovina... mne na väčšine nožov najviac sedí do ruky drevo alebo rohovina, no kvalitný plast ako na falknivene je tiež fajn
6) rozhodnem sa, či potrebujem záštitu - na niektorých nožoch ju mám, no k životu mi nechýba, skôr mi prekáža, preto volím radšej nôž bez záštity
7) materiál puzdra: koža, kydex. O inom materiáli by som ani neuvažoval. Nylon je na figu. Kožené puzdro je super (väčšina mojich nožov má kožené puzdro), nevýhoda kydexu je v tom, že ak je zle spravené, nôž v ňom môže pri behu "cinkať"

cena - koľko som za ten nôž ochotný zaplatiť? - toto asi malo byť pred bodom 1
Snáď pomohlo.