Adno píše:Vyzeraju super, i ked asi vzhlad moc dolezite hladisko nie je , ten prostredny z druheho obrazku sa mi najviac pozdava. Kolko nieco take vyjde?
Domino píše:Michal: Môžeš mi prosí ťa povedať kde kúpim originál Armádny uton 0007. Chcem kúpiť uton kludne aj použity (v dobrom stave) za rozumnú cenu
Ospravedlňujem sa má výbrus hollow grind, pomýlil som si pojmy. Preto prikladám obrázok.Dušan píše: myslim ze ten tvoj uton ma klinovy vybrus a nie konvex....
Michal píše:OT: Ludia nepíšte sem Off-topic spravy, prosim admina o premazanie. Koniec OT
Aký typ výbrusu čepele je podľa vás najlepší pre buřtcraft /bushcraft knife? Resp, aký z týchto výbrusov má váš nôž?
Mne sa zdá najlepší scandi alebo hollow(nie však s takým výrazným sekundárnym výbrusom)
ScoutMasterSVK píše:na prvom mieste asi scandi..to je overené storočiami,potom možno high alebo full flat...všetky tri dobre vnikajú do materiálu,na battoning jemnejší vystačia tiež a na tvrdú prácu je dobré mať sekeru...ten konkávny s klinom mám na jednom Bowie,a zdá sa mi nanič(možno je to, len subjektívny pocit)ale nevniká nejak dobre do materiálu,a nikdy sa mi nezdá dokonale ostrý(asi to bude materiálom-nie je to čína,(španielska muela)ale je to skôr na imidž ako na prácu....a konvex-na tvrdú prácu...možno dobrý na mačetu alebo bolo,ale na malý bushcraft nôž určite nie...
krajScoutMasterSVK píše:to áno,ja som tým myslel,že konvex "zabezpečuje odolnosť",ale nevniká do materiálu tak ľahko ako napr.ten scandi,a na jednoduchý život v prírode-orezanie paličky,nejaká lyžička,rýchle odrezanie palice na prístrešok,výroba rôznych trojnožiek a drobností na spríjemnenie pobytu v prírode,krájanie zeleniny(cibuľa,surové zemiaky...)-všetko toto potrebuje ostrý nôž ktorý čo najľahšie vniká do materiálu,no a konvex je dobrý možno na sekeru alebo na tažší hrubý nôž vhodný na sekanie(mačeta bola prvá blbosť čo ma napadla-ospravedlňujem sa)čiže podľa môjho názoru konvex=tvrdá práca(možno survival),scandi,...=bushcraft-niečo jemnejšie,...
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia