sally píše:Možno iný pohľad na otázku "aký menší nôž?" - závisí od ceny. Prvá voľba by bola podľa mňa určite produkcia nožiarov (slušné kúsky z nenáročných uhlíkoviek sa dajú zohnať za tých cca 100eurokorún). Potom by som sa kukol po Fallkniven F1, Enzo trapper, Fiskars sissipuukko (to menšie), produkcia Caresuando, Helle, Marttiini, prípadne by sa dalo vybrať niečo od Fox.
Sally, veľa ľudí vyberá nože pod 100E zvlášť ak s nimi nemajú veľa skúseností a nechcú veľmi investovať. A zrovna uhlíkovky by som neradil do nožov s nenáročnou údržbou

Hlavné je pohľadať čo najviac dostupných informácií po internete, alebo v iných zdrojoch, pýtať sa ľudí a skúšať. Výber ideálneho noža je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje čas a väčšinou sa deje systémom pokus-omyl. Preto je lepšie začať s lacnými nožmi aby sme sa naučili najprv sa o nôž starať a správne ho používať, potom sa posunúť zase o krok ďalej.
Skúsim zosumarizovať a zoradiť otázky, podľa ktorých by som si vyberal nôž ja.
1) Na aké účely chcem nôž používať? - snažme sa predstaviť si čo budeme s nožom robiť a čo od neho očakávať, či bude mojim jediným nástrojom alebo ho budem doplňovať aj inými - ako Sally povedal, každý nôž je určený pre niečo a ak chceme niečo viac od jedného nástroja je to vždy kompromis.
2) V akom prostredí chcem nôž používať? - opytujem sa sám seba na materiál čepele (nerez/uhlíkovka?) a rukoväte (syntetika/prírodné materiály?) aby vydržali podmienky (mokro/vlhko/sucho), v ktorých sa budem prevažne vyskytovať. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody a treba zvážiť aj starostlivosť, ktorú vyžaduje.
3) Aká konštrukcia noža je pre mňa vhodná? fulltang? sticktang? iba lepený alebo nitovaný? - snažme sa znova prehodnotiť na čo budeme nôž používať a odpovedať si aj na otázku hmostnosti a celkovej pevnosti. napr. pre survival nože je vhodná veľmi pevná fulltang konštrukcia, ale za cenu vyššej hmotnosti. Znova treba gúgliť a študovať, každý spôsob uchytenia čepele je inak pevný a odolný.
4) Aký veľký nôž je pre mňa vhodný? - napr. chcem aby bol nôž perfektne ovládateľný, menší a ľahký alebo chcem čosi čím budem chcieť zrúbať strom a nejaké to delikátne vyrezávanie je mi ukradnuté? Je zbytočné vláčiť so sebou obrovský rambo nôž a neskôr nadávať na jeho hmotnosť a neobranosť pri vyrezávaní. Veľmi malý nôž, ale nemusí spĺňať všetky naše požiadavky. Osobne preferujem čosi s čím si viem odkrojiť krajec chleba, ale nie je priveľmi dlhé na jemnú prácu so špičkou noža.
5) Aký typ/tvar rukoväte chcem? - myslieť treba hlavne na bezpečnosť aby nám pri práci neskĺzla ruka na ostrie a neporezali sme sa, aby bol úchop noža pevný a "istý" v rôznych polohách, činnostiach a napr. aj v rukaviciach. Taktiež pracujeme v zime nie je podľa mňa ideálny full tang, lebo kov, ktorý sa nám dotýka holej ruky z nej odoberá teplo, ruka chladne a stráca svoju pohyblivosť, práca so studenými rukami nie je úplne bezpečná

6) Aký výbrus na noži chcem? - znova sa vrátime k otázke na čo budem nôž používať a prehodnostíme rôzne prevedenia s ohľadom na ich pevnosť a využitie, internet poskytuje množstvo informácií a poznatkov z praxe

Týmto by som to asi ukončil, sám ešte neviem ako by mal môj ideálny nôž presne vyzerať a na túto otázku sa snažím hľadať odpoveď. Každý ma na svoj nôž iné nároky a ani ja nie som dokonalý aby som mohol presne určovať pravidlá ako si nôž vybrať, je to len môj názor na vec. Ak má niekto nejaké pripomienky, doplnenia, rád sa priučím